Les Deveses Oristà

Osona
Sector est del terme municipal
A 3200 metres per pista forestal de la carretera C-670, punt quilomètric 4'900

Coordenades:

41.93552
2.10021
425406
4643009
08151-103
Patrimoni immoble
Edifici
Contemporani
XIX
Dolent
Edifici en estat de ruïna.
Inexistent
Fàcil
Sense ús
Privada
Casa Terradellas S.A. Ctra. Puigcerdà, km.70. 08503. Gurb
Jordi Compte i Marta Homs

Les Deveses es troba situada a 450 metres per pista forestal del camí de les Oliveres, a l'altura del serrat dels ous, que comunica transversalment la masia de Vilasendra amb Sant Salvador de Serradellops. Es tracta d'un edifici en ruïnes de planta rectangular sense teulada que era de doble vessant i format per planta baixa i un pis. Està construït amb murs de maçoneria de pedra amb poc morter i cantonades diferenciades amb carreus ben treballats.
La façana principal, orientada a l'est, està formada per un portal a la planta baixa emmarcat amb pedra treballada d'accés a una lliça i una porta d'accés directe, a causa del desnivell, a l'habitatge del primer pis coronada amb llinda de fusta. Flanquegen aquesta porta dues finestres, una emmarcada amb monòlits de pedra i l'altra amb brancals de maó i llinda de fusta.
La façana nord està parcialment coberta per heura. S'hi observen dues obertures, una tipus espitllera i l'altra emmarcada amb monòlits de pedra treballada al primer pis. A la dreta de la façana hi ha un contrafort mig esfondrat.
A la façana oest i sud hi ha adossades diverses estructures d'ús agropecuari parcialment esfondrades i amb vegetació que ha crescut a l'interior i als murs. Es poden observar diverses obertures, portes i finestres que donen a la part de la lliça: un portal a la planta baixa emmarcat amb brancals de pedra treballada i llinda de fusta, una finestra balconera emmarcada amb maó i una finestra a l'esquerra emmarcada amb pedra treballada.

Les Deveses es troba documentada en la relació de masies de la parròquia de Sant Andreu d'Oristà feta a mitjans del segle XIX. L'edificació actual, molt malmesa, és probablement de principis del segle XIX.

ORDEIG, Ramon (1974). "La Parròquia de Sant Andreu d´Oristà". Ausa, vol. 7, núm. 79. 1974.