Les Comes de Santa Eugènia-Les Comes
Moià

  Moianès
  A l'est de la vila. A 350 m del trencant a mà dreta després del km 32 de la N-141 direcció a Vic.
  Emplaçament
  Km 32 de la Ctra. N-141-c direcció a Vic camí de mà dreta

  Coordenades:

  41.81441
  2.15465
  429787
  4629516
  Número de fitxa
  08138 - 18
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Modern
  Eclecticisme
  Contemporani
  Segle
  XVIII-XIX
  Any
  1791
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  Si, IPA nº 69, ACCN 16737
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  Ref. cad.: 08137A011000190000IA
  Autor de la fitxa
  Cristina Casinos

  Masia de planta rectangular de grans dimensions de dos pisos més golfes i teulada a dues vessants amb ràfec de tres fileres de rajola. L'estructura actual és setcentista però amb moltes transformacions. El portal d'entrada és d'estil clàssic amb l'arc rebaixat i motllura perimetral. A la clau de la llinda hi ha una inscripció: " SAGIMON COMAS DE STA EUGENIA/RENOVA ANY 1791 Dni ". A l'esquerra d'aquesta inscripció hi ha el número de la casa, " Nº 17 " pintat en negre i emmarcat amb decoració vegetal en negre i vermell. A cada banda del portal hi ha una finestra adovellada.
  El primer pis té tres obertures a la façana: una finestra amb motllures de tipus renaixentista i dos balcons, el de damunt del portal és adovellat i l'altre ha estat reformat. Al pis superior hi ha tres obertures emmarcades per maó tot i que es mantenen tapiades. A la banda de migdia s'hi ha adossat un cos rectangular de dos pisos. Es conserva el barri que queda tancat per coberts i pallisses.
  El cos adossat al sud té galeria porxada però és de nova construcció. A les golfes i centrada al mig, hi ha una lluerna romboïdal eclèctica. L'entrada als baixos és de tradició barroca.
  A la façana de llevant s'observen, al segon pis, dues arcades de mig punt una d'elles tapiada, als extrems de la façana. En tot l'edifici s'observen finestres allargades amb muntants de maó, obra de la reforma de principi s. XIX.
  A pocs metres de la façana de tramuntana hi ha una gran bassa rectangular, que conserva una bomba d'aigua de ferro, que separa el nucli original d'un cobert de grans dimensions de planta rectangular amb teulada a dues vessants i ràfec d'una línia de rajoles amb tres accessos de portes d'arc de mig punt i muntants de maó amb caire del s. XIX.

  L'estructura primitiva del mas anterior al s. XVIII no es conserva.
  A l'inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya és denominat: Les Comes, Mas de les Comes de Santa Eugènia amb una cronologia: s. XVIII- XX.

  Generalitat de Catalunya (2008); www.cultura.gencat.net/invarquit
  Serra i Coma, R; Sarri, J (1992); Servei del Patrimoni Arquitectònic. Generalitat de Catalunya. Barcelona.