La Peirota
Cercs

    Berguedà
    A la part sud del terme municipal, a l'àrea de Pedret, al llindar del municipi de Berga.

    Coordenades:

    42.10217
    1.88588
    407878
    4661721
    Número de fitxa
    08268 - 36
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Modern
    Segle
    XVIII
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Legal
    BCIL, núm. 995-I, de 13/04/2005
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    si.IPA 30700
    Accés
    Fàcil
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    08268A010000120000HW
    Autoria de la fitxa
    Sara Simon Vilardaga

    Es tracta d'una edificació isolada que corona el cim d'un turó, davant la confluència de la riera de Bossoms amb el riu Llobregat. És una masia que ha estat restaurada tot respectant els trets morfològics característics. Volumètricament, es compon de dues naus principals de tall rectangular, disposades paral·lelament l'una de l'altre i que s'acoblen a l'alçada de mig cos. Un mur uneix els extrems sud-est de cadascun dels volums, originant-se un petit pati d'accés. En alçada, la casa consta de planta baixa, primera planta i sotateulada. La coberta, de teula àrab, cau a dos vessants en ambdós cossos i presenta un carenat, orientat est-oest, perpendicular a la façana principal. En quant als materials, es tracta d'un edifici construït en base a murs de pedres irregulars de mida mitjana rejuntats amb morter orgànic i industrial. A les cantonades es disposen carreus més grans i ben treballats, fet que atribueix consistència i reforça l'estructura. Les façanes es mostren a pedra vista exceptuant algunes zones que han estat arrebossades amb ciment (especialment a l'extrem sud). Pel que fa als accessos i les obertures del conjunt, aquestes són senzilles, de tall rectangular o quadrangular, en algunes amb carreus més o menys ben treballats als muntants, i acaben rematades amb llinda de fusta. Majoritàriament es reparteixen de manera irregular al seu voltant. L'obertura d'accés al pati és a través d'un portal adovellat amb totxo vist situat en el pany de paret que origina el pati. Un cop dins del pati, ens situem davant la porta d'accés a la casa, situada a la façana principal de la casa, orientada a sud. A primera planta es troba una balconada que ocupa la meitat dreta d'aquest cos. Finalment, a nivell de sotateulada, s'obre una petita finestreta que il·lumina la zona superior de la construcció. La façana que cau a l'extrem sud del recinte és la que presenta modificacions més importants arrel de la restauració realitzada, especialment pel que fa a les obertures i ús de les plantes superiors. A l'alçada de la primera planta destaca una obertura a mode de gaial, de tall trapezoïdal, que origina una petita zona de porxo amb tancament de barana metàl·lica. En aquesta mateixa façana existia anteriorment una pallissa que va ser desmuntada i que cobria la meitat dreta. A ponent, quatre finestres il·luminen la construcció en aquesta zona. Totes ubicades a la nau nord i repartides de dos en dos entre la planta baixa i la primera. A nord, únicament una petita finestra a segona planta. Finalment, a llevant, una petita finestra en planta baixa.

    Es pot accedir des de diversos punts a través de pistes forestals, encara que són d'accés particular. Les rutes més habituals són a través de la zona residència de la Serra de Casa en Ponç (Berga) o des de l'antic traçat del tramvia de Manresa a Guardiola, metres avall del pont de Pedret.
    La masia està catalogada com a BCIL núm. 995-I, per Acord de Ple del Consell Comarcal del Berguedà, de 13/04/2005; recentment ha estat proposada la seva descatalogació.

    Constructivament la Peirota pot correspondre a una estructura bastida originàriament al segle XVIII. Documentalment consta referenciada en el llibre "Registro de las casas de campo de cada distrito y los aforados de guerra. nº63. 1856 nº 32" (ACBR), en l'apartat corresponent al poble de la Baells hi consta Simon Obradors registrat a la masia la Peirota.

    PERARNAU, J.; PIÑERO, J. (1992): Catàleg de protecció del patrimoni històric, arquitectònic, natural i ambiental del terme municipal de Cercs. Fitxa RU. 23. Ajuntament de Cercs