La minyona del terme de Malla
Malla

  Osona
  Malla

  Coordenades:

  41.89454
  2.24337
  437234
  4638344
  Número de fitxa
  08111-120
  Patrimoni immaterial
  Tipologia
  Tradició oral
  Contemporani
  Segle
  XIX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Física
  Accés
  Obert
  Científic
  Titularitat
  Pública
  Ajuntament de Malla. Carrer de les Afores, s/n. 08519
  Autoria de la fitxa
  Marta Lloret Blackburn - Antequem, S.L.

  A l'Obra del Cançoner Popular de Catalunya hi trobem diverses versions molt semblants de la cançó popular de la Minyona del terme de Malla, recollides per Marià Aguiló. Una d'elles es denomina "la Tereseta de Malla" i va ser cantada per Joan Blancafort de la Garriga. Aguiló assenyala que hi ha una còpia de la cançó de J. Collell. Diu així:

  "Una cançó vull cantar
  no'n ha molt que s'es dictada
  d'una minyona quey ha
  dintre Malla s'es criada".

  L'Obra del Cançoner Popular de Catalunya és una institució que es va fundar l'any 1922 amb l'objectiu de recollir de forma exhaustiva la música popular catalana. L'entitat es va crear gràcies a una donació de Concepció Rabell i fou el seu marmessor Rafel Patxot qui feu complir la seva voluntat. Autors com Marià Aguiló, Antoni Noguera o Cosme Bauzà van recollir un gran nombre de cançons, arribant a més de 40000 documents l'any 1936. Malauradament, la guerra va suposar que es deixessin de recollir cançons i s'aturés la seva edició. En l'actualitat, l'arxiu de l'Obra del Cançoner Popular de Catalunya és propietat de l'Abadia de Montserrat i es pot consultar en microfilm al Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana i a la Biblioteca de Catalunya.

  MASSOT, J. (1994). Inventari de l'arxiu de l'Obra del Cançoner Popular. Barcelona: Publicacions de l'Abadia de Montserrat.