La Manresana Els Prats de Rei

Anoia
La Manresana
En un entorn de camps de conreu de cereals, clapes de bosc i rodejat de petits cursos d'aigua.
655

Coordenades:

41.69636
1.55254
379555
4617076
08170-43
Patrimoni immoble
Conjunt arquitectònic
Medieval
Modern
Contemporani
X-XXI
Bo
Inexistent
Fàcil
Residencial
Privada
Diversos propietaris
Jordina Sales Carbonell

Un kilòmetre al sud-sudest de la vila dels Prats de Rei, en un punt on el terreny es comença a elevar cap al costat sud i est, s'emplaça un petit nucli de població d'origen medieval presidit per la popular Torre de la Manresana (pertanyent al castell homònim) i format actualment per l'església de Sant Andreu (a 80 metres al sudest de la torre medieval) i unes poques cases amb els seus annexos agrícoles: Casanova, La Torre, Cal Joan Roca, Cal Mensa Vell, i Can Coll. En general es tracta de cases amb un tipus d'arquitectura popular, a base de pedra del lloc i teulades a dues aigües. Les construccions tenen disposicions aleatòries i estan força separades l'una de l'altre, de tal manera que no es conforma cap mena de mínima estructura urbana.

L'antiguitat del lloc ve testimoniada per una tomba i uns encaixos excavats a la roca que s'han datat de manera indirecta en els segles IX-X o bé amb anterioritat. Posteriorment, en un document de compra-venda de l'any 1012 apareix per primer cop referenciat el Castell de la Manresana, origen de l'actual nucli de cases. L'església del castell va ser parròquia fins el segle XIII, en que passà a dependre de la parròquia de Prats de Rei. Tot i no tenir parròquia, el nucli disposa d'un petit cementiri.
Junt amb el nucli de la Manresana, segons consta a la pàgina web de l'Ajuntament a data 2016, existeixen actualment tres poblets o nuclis de població més a part del nucli urbà de Prats de Rei: Els Seguers, Solanelles i La Quadra del Galí, tot i que aquest últim nucli de cases des de fa ja uns anys roman despoblat.

-Aim3 grup SL (2015): Pla Especial de catàleg de masies, cases rurals i altres edificacions en SNU. Document per aprovació inicial, Ajuntament dels Prats de Rei, p. 25.