La Gallinera Oristà

Osona
Sector sud-oest del terme municipal
A 2600 metres per pista forestal de la carretera B-431, punt quilomètric 63'300

Coordenades:

41.92432
2.03633
420096
4641823
08151-62
Patrimoni immoble
Edifici
Modern
Contemporani
XVIII
Bo
Legal
Normes Subsidiàries de Planejament. Oristà. 1993
Sí, IPA. 23258
Fàcil
Residencial
Privada
Ref. cad.: 009A00027
Jordi Compte i Marta Homs

La Gallinera es troba situada al sud-est de la masia de Serrajòrdia i al nord-oest de Rocaguinarda prop de la pista forestal que uneix Sant Feliu Sasserra amb les masies de Rocaguinarda, el Crespí o el Miquelet. Es tracta d'una masia de planta rectangular formada per planta baixa, un pis i golfes amb teulada de doble vessant i aigües a la façana principal i posterior. Els murs de càrrega estan construïts amb maçoneria de pedra irregular amb calç parcialment arrebossats i presenta diverses ampliacions i reformes algunes d'elles fetes amb obra.
La façana principal, orientada a sud, presenta un portal d'arc de mig punt adovellat que ha quedat parcialment tapat per el balcó que hi ha a sobre. La inscripció a la clau de l'arc del portal sembla dir: ??GALES 1753. A la dreta del portal hi ha un accés amb llinda de fusta i a la dreta s'obre una petita finestra i hi ha un cos adossat de teulada d'una sola vessant que sobresurt perpendicularment i enllaça amb diverses estructures agropecuàries construïdes amb pedra i obra. Al primer pis hi ha un balcó central que tapa part del portal adovellat. Flanquegen el balcó una finestra balconera emmarcada amb obra i una finestra emmarcada amb ampit, brancals i llinda de pedra bisellada. A les golfes hi ha dues petites finestres amb ampit i emmarcades amb monòlits de pedra.
La façana est està dominada per un cos de nova construcció construït sobre unes antigues estructures de pedra.
A la façana nord hi ha un cos adossat de teulada d'una vessant que sobresurt perpendicularment, una eixida amb un pou de pedra i dues finestres, la de la dreta emmarcada amb ampit, brancals i llinda de pedra bisellada.
La façana oest presenta tres petites obertures i dues finestres de majors dimensions: una al primer pis emmarcada amb pedra bisellada i una a nivell de golfes emmarcada amb pedra treballada.
Davant la casa hi ha una agrupació d'alzines de grans dimensions, un hort tancat i diverses feixes.

Segons l'Inventari de Patrimoni Arquitectònic de la Generalitat de Catalunya la inscripció del portal és: 1733 PSMROSUL. No s'ha pogut llegir degut a que es troba parcialment tapat per la brutícia dels ocells.

La Gallinera es troba documentada en la relació de masies de la parròquia de Sant Andreu d'Oristà feta a mitjans del segle XIX. Tot i així l'edificació actual és anterior, probablement del segle XVIII.

ORDEIG, Ramon (1974). "La Parròquia de Sant Andreu d´Oristà". Ausa, vol. 7, núm. 79. 1974.
Inventari de patrimoni arquitectònic de Catalunya. Oristà. Àrea de Coneixement i Recerca, Departament de Cultura, Generalitat de Catalunya, revisat el maig de 2006.