La Dansa, és una evolució gradual del Ball d’Almorratxes. Transcrivim el ball segons va recollir la folklorista Sara Llorens, i recopilat posteriorment per Pompili Massa (1990):
“PASSEIG:
Les balladores són tretes al ball pels macips, que les lliuren a llurs balladors. Mentre dura la treta de balladores pels macips, les parelles volten la plaça al so del motiu A. Aquest passeig dura segons el nombre de balladores que cal treure i les parelles que hi ha per a ballar. Com que el ball es presenta amb sis parelles, n’hi ha prou amb una sola vegada.
“PRIMERA TIRADA:
1-4 Rístol a la balladora amb salutació a la caiguda del compàs 4.
5-14 Punt pla de cara i d’esquena, avançant en sentit contra horari.
15-16 Rístol i es deixen anar de les mans
SEGONA TIRADA:
1-12 Tothom vola cap a la seva esquena. Les dones avancen amb punt de perdiu i els homes amb punt pla una mica saltat.
13-16 En retrobar-se les parelles, s’agafen de la mà dreta i, girant sobre el seu eix, canvien de lloc voltant en sentit horari.
TERCERA TIRADA:
1-16 Es repeteix els compassos 1-16 de la segona tirada però amb els papers invertits; és a dir, els homes per la part de fora i les dones per la part de dins, de manera que al final recuperen la posició inicial.
QUARTA I CINQUENA TIRADA:
Dones
1-32 Amb les mans a les faldilles, volten sobre el propi eix amb punt pla de costat, girant mitja volta cada 4 compassos en sentit horari.
Homes
1-32 Inicien una cadena, que coincideix cada 4 compassos amb una balladora, la qual saluden. Avancen com indica el gràfic fent un punt pla una mica saltat.
SISENA TIRADA:
1-2 Rístol a la balladora alhora que aquesta es desplaça al centre i es tanca una rotllana.
3-16 Tots els balladors puntegen amb una mica d’aire, avançant tota la rotllana en sentit contra horari. S’acaba amb peus junts.
PASSEIG:
En acabar el ball, se sol tornar una altra vegada al moriu A per fer un passeig de sortida”.