Jaciment paleontològic del polígon industrial sud - Les Torrenteres
El Papiol

  Baix Llobregat
  Al costat del polígon industrial sud
  Emplaçament
  A les feixes que pugen cap el Pi del Balç
  52

  Coordenades:

  41.42836
  2.01257
  417495
  4586781
  Número de fitxa
  08158 - 84
  Patrimoni natural
  Tipologia
  Zona d'interès
  Neògen
  Estat de conservació
  Dolent
  A conseqüència de l'activitat antròpica, el jaciment es troba en continua degradació
  Protecció
  Legal
  BPU. PAL04, Pla Especial Patrimoni Paleontològic del Papiol
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  CA.
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  7369913DF1876G
  Autor de la fitxa
  Juana Maria Huélamo Gabaldón

  Durant la intervenció paleontològica de l'any 1998 s'ha arribat a la conclusió que algunes espècies, encara existents a la Mediterrània indiquen unes temperatures relativament fredes (com per exemple bivalbs amúsids). Les fàcies de badia oberta contenen una variada fauna de mol·lusc: 25 tipus de gasteròpodes i 11 de bivalbs. Aquesta fauna, malgrat que en part ha sigut transportada, conté una fracció in situ. Això ho reflexen els delicats fragments ossis de peixos teleostis que indicaria poc transport i probablement una bona connexió amb el mar obert. Les fàcies restringides, tant la del cicle transgressiu com la del regressiu estan representades per sengles dipòsits aflorants a banda i banda de la zona estudiada (polígon sud). Les seves característiques d'unes condicions de poca connexió amb el mar obert.,Jaciment corresponent al Miocè, en el qual es va trobar l'holotip "Brissopsis papiolensis". Es troba a tocar el polígon sud del Papiol.

  Cercador del patrimoni arqueològic i paleontològic de Catalunya: Patrimoni Arqueològic - Gencat. http://invarque.cultura.gencat.cat/
  Informació oral Eugeni Navas.
  Riu i Coll, X.(1998). Memòria paleontològica. El Papiol. Polígon sud, Mem.núm. 3123.
  Pla especial (2007) "Pla especial de protecció i catàleg del patrimoni paleontològic del Papiol" Barcelona. Generalitat de Catalunya. Departament de Política Territorial i d'Obres Públiques. Direcció General d'Urbanisme. Comissió Territorial d'Urbanisme de Barcelona. Gener 2007.