Hostal del Ganxo
Jorba

  Anoia
  Al Km 548 de la NII direcció Cervera.
  Emplaçament
  A l’est del nucli urbà de Jorba, entre el riu Anoia i la N-II
  378,1

  Coordenades:

  41.60782
  1.53217
  377693
  4607275
  Número de fitxa
  08103 - 45
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Modern
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XIX-XX
  Estat de conservació
  Regular
  Reformes modernes emmascaren l'edifici original.
  Protecció
  Legal
  Inexistent
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  5824 Inventari Patrimoni Arquitectonic
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  08102A007000080000LH
  Autor de la fitxa
  Cristina Belmonte - iPAT Serveis Culturals

  Conjunt que consta de diferents volums, composats de planta baixa pis i golfes. La resta són petits coberts adossats per la banda nord. Les construccions són en base a murs de maçoneria, que en alguns casos apareixen completament arrebossats. Les cobertes són amb teula àrab i a doble vessant.

  El cos de menors dimensions, situat a l’est, està força transformat, a la façana té un acabat de pedra, i una porta d’accés, rectangular coronada amb arc rebaixat. A la dreta hi ha una finestra quadrada i al primer pis, dos balcons comunicats i tancats per una balustrada de ferro forjat.

  Per la banda sud d’aquest edifici s’hi adossa el mur perimetral del recinte, on trobem una gran porta de ferro forjat encaixada entre dues petites torres d’obra, motllurades i rematades amb forma piramidal. Aquesta porta dóna accés a una espècie de pati distribuïdor on trobem els altres cossos del conjunt. Aquests són de majors dimensions, adossats uns als altres i de planta rectangular. A la planta pis es distingeixen diferents obertures rectangulars, que no se segueixen cap tipus de simetria, mentre que a la planta baixa segurament hi hauria els estables. La porta a un d’aquests cossos, està definida per un arc de mig punt i és de grans dimensions.

  Al sud i sud est del conjunt hi ha dos cossos més d’edificacions.

  Hi passa l’etapa 12 del GR7, de l’Hostal del Ganxo a Bellprat.

  Per Jorba passava una branca de l'antic Camí Ral de Barcelona a Lleida que seguia un traçat similar a l'actual NIIa. L'auge demogràfic i econòmic general que va patir el país a finals de segle XVIII-XIX amb la industrialització, va provocar la remodelació de moltes vies de comunicació, i el camí ral no en va ser una excepció. En aquest moment, per exemple, vers el 1787 es construeix el Pont Vell. I per donar servei a tot el pas de gent es comencen a edificar hostals. L'Hostal del Ganxo correspon a un dels hostals que havien existit a Jorba, conegut com Antic Hostal del Ganxo, a la vora del riu Anoia. En ell es cobrava portatge, ja que abans del segle XIX no existia pont per travessar el riu Anoia. Al segle XIX i prop a l'Hostal es bastí el Pont del Ganxó, que va ser refet el 1974 degut a la seva perillositat.

  Jorba era un lloc força transitat, sobretot a inicis del segle XIX, tal com es desprèn de les notícies de viatgers o del Diccionario de Madoz, publicat el 1847. Precisament en aquest document últim s'esmenta el portatge del Ganxo, a Jorba, que rendia a l'Estat 157.071 rals anuals, un 23% del total de Catalunya, xifra què dóna fe de l'activitat al municipi. Això també queda demostrat amb l'existència de dos Hostals més, L'Hostal o Hostal de Castellví, i més tard l'Hostal nou, ambdós situats a l'actual avinguda Canaletes.

  L'Hostal del Ganxo proporcionava un servei de recanvi d'animals pels troncs de les diligències, en l'etapa del camí ral entre Cal Llucià de Castellolí i el portatge de Jorba.

  Castro i Borrós, Pere  (1993): Dates i dades històriques de Jorba. Jorba: Ajuntament de Jorba.

  Casassas i Simó, Lluís; Enrich i Hoja, Jordi; Riba i Gabarró, Josep; Termens i Graells, Miquel; Torras i Ribé, Josep M. (1988): Història de les Comarques de Catalunya. Anoia. Vol. I. Manresa: Parcir. Edicions Selectes.