Goigs en lloança de Sant Isidre Llaurador Cubelles

Garraf
Cubelles
16

Coordenades:

41.20821
1.67233
388692
4562720
08074-143
Patrimoni immaterial
Música i dansa
Contemporani
XX
1961
Antoni Massanell i Esclasans
Bo
Inexistent
Fàcil
Religiós
Pública
F. Xavier Oms

Els goigs són cançons populars o poesies de caire religiós, adreçades als sants, santes, la Mare de Déu o Crist i tradicionalment es canten en les festivitats religioses. Acostumen a tenir dues parts: a la primera s'explica la vida i miracles del sant, mentre que a la segona se li fan peticions de protecció per a la comunitat.
Els Goigs en lloança de Sant Isidre Llaurador venen de la tradicional devoció a aquest sant com a patró d'aquelles activitats que tenen relació amb les collites i la fertilitat de la terra en general. S'esmenta que es venera i es canta a la parròquia de Santa Maria de Cubelles. El Goig presenta una representació centrada en terç de caixa del sant llaurant; sota d'aquesta representació hi ha l'escut de la vila de Cubelles. Al terç inferior, en caixa completa, hi ha la partitura del cant d'aquest goig. Tot el conjunt està emmarcat per motius foliacis en colors negre i vermell.
Comença: PUIX mai no haver defraudada / del bon pagès la suor, / (la tornada) feu-nos fèrtil la sembrada / Sant Isidre Llaurador. /
L'acabament, per la seva banda, diu: Puix que sempre haver vessada / la virtut en abundor / concediu-nos bona anyada / Sant Isidre Llaurador

Text poètic d'Antoni Massanell i Esclasans; Música de Mossèn Josep Maideu i Auguet; Xilografia de Ricard Vives i Sabaté. Amb llicència eclesiàstica, any 1961.