Garfís
Moià

  Moianès
  A 8 Km al nord de Moià.
  Emplaçament
  Termenejant amb l'Estany i Muntanyola. Camí de carro a la dreta de la carretera de l'Estany.

  Coordenades:

  41.85253
  2.13543
  428233
  4633764
  Número de fitxa
  08138 - 23
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Modern
  Segle
  XVI-XVIII
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  Si, IPA nº 88, ACCN 16756
  Accés
  Fàcil
  Lúdic
  Titularitat
  Privada
  Ref. cad.: 08137A01400004IJ
  Autor de la fitxa
  Cristina Casinos

  Gran casal molt reformat amb nucli original possiblement del s. XVI. La coberta és a dues aigües amb ràfec de fusta. En un cos situat al sud, amb forma quasi de torre, s'ha conservat un ràfec amb una línia de rajola decorada amb rombe vermell sobre fons blanc. La seva estructura està articulada en dos cossos perpendiculars als que s'afegeixen al sud un cos rectangular amb galeria porxada i un altre de petites dimensions. La teulada és a una vessant amb planta quadrada (tipus torre).
  A ponent hi ha una pallissa de planta rectangular, actualment transformada en habitacle. A tramuntana un cobert-quadra.
  A la façana de llevant es conserven cinc murs annexats d'uns 6 m d'alçada del que podrien haver estat unes altres dependències. El mur més a ponent té l'estructura de contrafort i es conserven els forats on anava l'embigat de la coberta. A l'alçada del segon pis de la façana est es poden observar vuit finestres (dues balcons), de les quals dues estan tapiades, un dels balcons tapiat té la data inscrita a la llinda de gres: " 16creu21 ". Una de les finestres tapiades d'estil clàssic té l'àmpit amb motllura d'estil quart bossell i la que esta situada més a llevant, en pedra de gres vermell, té la següent inscripció a la llinda. " 17escut40 ". L'escut és de difícil llegibilitat donat la seva alçada (més de 8 m vers el terra).
  El tercer pis és d'obra moderna de maó vista trencant l'homogeneïtat del conjunt, tot i que està molt refet. La coberta és a dues vessants.
  A la façana de tramuntana hi ha una finestra amb arc ogival que forma part d'una zona amb terrassa. Al segon pis on es pot observar una altra inscripció a la llinda de la porta d'estil clàssic que dóna accés a aquesta terrassa:
  " 17creu21 ". La finestra té motllura interior que imita l'arc.
  A l'oest de la façana de tramuntana hi ha annexat un cobert que encara fa funció de quadra amb teulada a dues vessants i porta d'accés amb llinda de fusta..

  L'estructura actual és del s. XVII-XVIII. En tot el conjunt hi ha molts afegits del s. XVIII.

  El nom actual del mas és La Monjoia degut a l'anterior propietari Mn. Fàbregas, que li va posar el nom d'un antic mas proper (al nord) que es deia així i del qual només queden algunes estructures dels murs. Pertany a la parròquia de Ferrerons.

  Gamundi-Pallàs (1982); Servei del Patrimoni Arquitectònic. Generalitat de Catalunya. Barcelona.
  Generalitat de Catalunya (2008); www.cultura.gencat.net/invarquit
  Tarter i Font, R (2007), font oral.
  Ubals i Picanyol, D (2001); " Les Masies de Moià ". Pàg. 80. Moià.