Font i safareig de La Fàbrega Casserres

  Berguedà
  Santa Maria de l'Antiguitat
  Camí que comença al costat de la casa de La Fàbrega
  580

  Coordenades:

  42.01519
  1.84644
  404487
  4652106
  08049-202
  Patrimoni immoble
  Element arquitectònic
  Contemporani
  XIX
  Bo
  Inexistent
  Fàcil
  Productiu
  Privada
  08048A00500024
  Jordi Montlló Bolart

  Font on l'aigua raja d'una beta natural que s'ha aprofitat al llarg del temps per regar els horts i camps de la zona. També es va fer un safareig que recull l'aigua i que durant molt de temps s'ha utilitzat per rentar la roba. Avui en dia, encara hi ha una dona del poble que baixa un parell de cops per setmana a fer bogada.
  L'aigua raja per un broc de ferro de 7 cm de diàmetre a una pica de pedra treballada de 0'7 x 1'2 m. Aquesta desguassa a una altra pica de pedra de les mateixes dimensions. En aquesta pica s'esbandia la roba. Abans de desguassar al safareig, trobem una tercera pica, també de pedra, de 1 x 0'9 metres. D'aquí, l'aigua va a parar al safareig, que és de planta trapezoïdal i fa d'amplada màxima 2'2 metres i de llargada màxima 7 metres. La rentadora està formada per un seguit de lloses sorrenques de 60 cm d'amplada amb un regueró longitudinal per fer marxar el sabó.
  La coberta és de teules àrabs a un vessant i es sosté amb quatre columnes de secció quadrada fetes de maons bigues de formigó. No cobreix la totalitat del safareig.

  Els flequers venien a buscar l'aigua per fer el pa amb dues galledes enganxades a un pal travesser i que es compensaven l'una amb l'altra. Per què l'aigua no es vessés es posaven fulles de figuera a l'espatlla.

  Es va fer la coberta l'any 1937, abans n'hi havia hagut una amb bigues de fusta i que cobria totalment el safareig. Informació facilitada per Lluís Canal.