Font dels alls
Vilafranca del Penedès

  Alt Penedès
  Rambla de Sant Francesc / Carrer de la Cort

  Coordenades:

  41.34562
  1.69735
  391018
  4577944
  Número de fitxa
  08305 - 101
  Patrimoni moble
  Tipologia
  Element urbà
  Contemporani
  Eclecticisme
  Segle
  XIX
  Any
  1866
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  Pla Especial i Catàleg del Patrimoni 1988 (BCIL)
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  Si:IPA 5030
  Accés
  Fàcil
  Social
  Titularitat
  Pública
  Ajuntament de Vilafranca del Penedès (C. de la Cort, 14).
  Autoria de la fitxa
  Jordi Montlló Bolart

  Font central de quatre costats que consta de pedestal de secció quadrada amb petits contraforts esglaonats que surten de cada aresta. D'un costat, sobresurt una pica semicircular amb peu de radi diferent i amb una carassa amb aixeta. A la part posterior hi ha una carassa sola. Per damunt del pedestal, s'aixeca una columna prismàtica de secció quadrada amb estries a les cares i cornisa de permòduls. Un fanal de ferro forjat corona el conjunt. Adossat a tres cares del pedestal hi ha un abeurador semicircular.

  Segons Rosselló (1986), la font es va construir en la mateixa època que la Font de Sant Joan (65)., l'any 1866. Inicialment es situa davant les antigues Casernes (avui desaparegudes). Però a l'any 1890, per novembre, s'instal·la a la Rambla Sant Francesc. A la part posterior de la font se l'hi afegeix un abeurador, que substituïa al que hi havia hagut a la cantonada del carrer de les Mosques (avui Consellers) amb la Rambla de Sant Francesc.

  ROSSELLÓ i RAVENTÓS, Joan (1982). Vilafranca del Penedès, dins l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Barcelona.
  ROSSELLÓ i RAVENTÓS, Joan (1986). L'Alt Penedès, dins l'Inventari del patrimoni arquitectònic de Catalunya, vol. 2. Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Barcelona, pp. 208-248.
  ROSSELLÓ i RAVENTÓS, Joan i altres (1986). Pla especial i catàleg del patrimoni històric, artístic i ambiental de Vilafranca del Penedès. Inèdit.
  ROSSELLÓ, Joan et alii (1992). Vilafranca del Penedès a través de la seva arquitectura. La ciutat que ens ha arribat. Ajuntament de Vilafranca i Caixa Penedès.