Font del gorg Negre
Perafita

  Osona
  Sector central del terme municipal
  Emplaçament
  A 1450 metres per pista forestal de la carretera BP-4653, punt quilomètric 11'050.

  Coordenades:

  42.05273
  2.10228
  425714
  4656021
  Número de fitxa
  08160 - 111
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Element arquitectònic
  Modern
  Contemporani
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  Normes Subsidiàries de Perafita. 1991.
  Accés
  Fàcil
  Social
  Titularitat
  Privada
  Ref. cad.: 006A09001
  Autoria de la fitxa
  Jordi Compte i Marta Homs

  La font del gorg Negre està situada en una fondalada per on transcorre el rec de la font del gorg Negre, al nord-oest de l'ermita del Remei i de cal Teulats, i prop de la confluència amb el rec de Pallars.
  S'accedeix a la font des de la pista forestal que condueix a la masia de la Casanova de Pallars. Seguint la pista s'arriba a un punt on es creua el rec de la font del gorg Negre, pocs metres després del qual s'obre una petita esplanada a l'esquerra. Des d'aquest punt surt un corriol de poc més de 100 metres que creua el rec, segueix uns metres en direcció oest i torna a baixar al rec, al costat del qual es troba la font.
  La font està formada per un petit dipòsit de planta rectangular, adossat sota una balma a mode de pilar. Està bastit amb murs de maçoneria de pedra i conté un brollador amb una formació de pedra tosca completament coberta de molsa, que sobresurt de la part central inferior. A l'esquerra de la balma i en un nivell lleugerament inferior, el rec forma un saltant i un gorg a sota, en un espai molt humit i especialment ombrívol.