Font del Carme
Vilafranca del Penedès

  Alt Penedès
  Carrer de la Font cantonada carrer de Galceran

  Coordenades:

  41.34747
  1.69935
  391189
  4578147
  Número de fitxa
  08305 - 53
  Patrimoni moble
  Tipologia
  Element urbà
  Contemporani
  Eclecticisme
  Segle
  XX
  Any
  1944
  Joan Baptista Guivernau
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  Pla Especial i Catàleg del Patrimoni 1988 (BCIL)
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  Si:IPA 4982
  Accés
  Fàcil
  Social
  Titularitat
  Pública
  Ajuntament de Vilafranca del Penedès (C. de la Cort, 14).
  Autoria de la fitxa
  Jordi Montlló Bolart

  Font dedicada a la Mare de Déu del Carme, adossada a dos paraments ortogonals. El parament és simètric i està compost de pilastres sobre una base, amb fust i una cornisa superior. La pica està centrada i és de cinc costats. Destaca un plafó central de rajoles amb la imatge de la Mare de Déu del Carme.
  L'encapçala l'antic escut de la vila amb torres i muralles i inscripció desfigurada al peu. Uns lleons suporten l'escut comtal, amb ornamentació lateral i corona superior.
  En un fris, hi ha la data "MCM", i en l'altre "XLIV".

  Es construeix l'any 1944 per rememorar l'antic convent del Carme o de les Carmelites, enderrocat el juliol de 1936. Les rajoles les va fer el ceramista Joan Baptista Guivernau i Sans.

  BENACH i TORRENTS, Manuel (1977). "Els vilafranquins del segle XX", dins Notes per a la història local. Edició de l'autor.
  ROSSELLÓ i RAVENTÓS, Joan (1982). Vilafranca del Penedès, dins l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Barcelona.
  ROSSELLÓ i RAVENTÓS, Joan (1986). L'Alt Penedès, dins l'Inventari del patrimoni arquitectònic de Catalunya, vol. 2. Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Barcelona, pp. 208-248.
  ROSSELLÓ i RAVENTÓS, Joan i altres (1986). Pla especial i catàleg del patrimoni històric, artístic i ambiental de Vilafranca del Penedès. Inèdit.
  SABATÉ i MILL, Antoni (1979). Calendaris monogràfics editats pel setmanari Tothom.