Font de Santa Maria
Figaró-Montmany

  Vallès Oriental
  Montmany.
  Emplaçament
  Sant Pau de Montmany. Rectoria.

  Coordenades:

  41.71179
  2.24277
  437006
  4618054
  Número de fitxa
  08134-169
  Patrimoni natural
  Tipologia
  Zona d'interès
  Modern
  Contemporani
  Segle
  XVII-XX
  Estat de conservació
  Regular
  Falta netejar
  Protecció
  Física
  Accés
  Restringit
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  Bisbat de Vic. C/ Santa Maria, n. 1. 08500. Vic.
  Autor de la fitxa
  Anna M. Gómez Bach

  Fonts situades a uns 300 metres al nord est de la rectoria de Sant Pau de Montmany. Recull les aigües d'una torrentera on conflueixen amb un possible aflorament d'aigua natural. L'altra, surt darrera un arbre envoltat de romegueres; és d'on s'agafa l'aigua de la casa. Possiblement, es tracti de dues sortides d'una mateixa deu.

  La font de Santa Maria i sobretot el seu ús i funcionament s'ha de relacionar amb l'antiga església de Sant Pau de Montmany, a causa de la seva proximitat. La primera notícia documental de la parròquia és del 1139, tot i que segurament ja existiria en el segle anterior. A partir del segle XIII es pot resseguir la seva història. El segle XVII (1600-1607) es va construir l'església actua. Es va abandonar el 1910 i actualment es troba en un estat força ruïnós. Aquesta font, segurament era coneguda i utilitzada per els diversos parroquians de Sant Pau de Montmany, tot i que la manca d'estructures associades i l'absència d'esments en la documentació fa que no puguem precisar la seva cronologia.

  AADD. 2004. Pas a pas. 3 excursions per conèixer la natura, el paisatge i la història de Figaró-Montmany. Ajuntament de Figaró-Montmany.