Font de la Devesa Oristà

Osona
Sector nord-oest del terme municipal
A 1000 metres per pista forestal de la carretera B-431, punt quilomètric 68'400

Coordenades:

41.98033
2.02769
419450
4648049
08151-133
Patrimoni immoble
Element arquitectònic
Contemporani
Regular
L'aigua no brolla per l'aixeta de la font si no que és conduïda directament a la bassa que hi ha al costat.
Inexistent
Fàcil
Productiu
Privada
Ref. cad.: 018A00001
Jordi Compte i Marta Homs

La font de la Devesa està situada a mig camí entre la masia que li dóna nom i Sant Nazari, en un punt enclotat sota el serrat de la Pedragosa.
S'accedeix a la font a través de la pista forestal que comunica les masies de Vilarubí, la Devesa i Sant Nazari amb la carretera B-431. Seguint aquesta pista, un cop havent passat Sant Nazari en direcció a la Devesa s'arriba a una zona de camps a mà esquerra. Pel marge dret d'un d'aquests camps hi passa un camí, que és el que condueix fins la font, situada al marge nord del camp, just sota el serrat de la Pedragosa i als peus d'una alzina.
La font està formada per un dipòsit de maó adossat a una paret de roca natural, una estructura d'obra a on es troba l'aixeta metàl·lica i un viver o bassa just davant.
El viver, on actualment va a parar l'aigua que raja de la font és de planta rectangular i està delimitat en tot el seu volt per un mur de maçoneria de pedra que presenta un tram amb batents de maó a la part frontal, denotant un antic ús com a safareig.

La bassa que hi ha al costat de la font havia estat utilitzada com a safareig pels veïns dels masos propers, la Devesa i el mas Sant Nazari.