Font de La Cansalada Rellinars

  Vallès Occidental
  Torrent de la Font de la Cansalada
  Sector del Torrent de la Boïga
  433

  Coordenades:

  41.65908
  1.93675
  411475
  4612471
  08179 - 78
  Patrimoni natural
  Zona d'interès
  Bo
  Legal
  Pla d'Ordenació Urbanística Municipal
  Difícil
  Altres
  Privada
  08178A003000030000OE
  Jordi Montlló i Laura Bosch

  La font de la Cansalada està situada en una obaga del torrent, on aquest conflueix amb la riera de Matarrodona. L'accés es fa des de l'antic Camí Ral. Un cop situats al Coll de la Morella, just on hi ha la torre elèctrica, hi ha un camí que mena cap a baix del torrent. Es tracta del camí històric que la gent de Mura feia servir per anar fins a Montserrat. Un cop arribats al llit, cal remuntar la llera uns tres cents metres aproximadament en sentit ascendent abans de retrobar el torrent que baixa dels Hostalets del Daví. Està situada en una raconada ombrívola, per sota un roc.
  Consisteix en un parell de brocs de secció circular enfonsats en el marge per on raja l'aigua sobretot quan ha plogut. Unes pedres col·locades al voltant fan funció de pica per retenir l'aigua. La molsa, la falzia i l'herbassar característic d'indrets molt humits han recobert tant el muret de pedra com la mica de construcció improvisada que fa de pica. Als costats hi ha les restes de lloses de pedra emprades com a banqueta però plenes de fullaraca i recobertes de terra i herbassar. A la part superior, entre els dos brocs hi ha una petita planxa metàl·lica enganxada amb una mica de morter amb el nom de la font, gravada manualment en majúscules - FONT DE LA CANSALADA -, al dessota, -PONT DE VILOMARA 1998 - i a mà esquerra el dibuix d'una flor.

  En una fotografia del Quicu Tapies la font està arranjada, amb la pica de retenció en bon estat i a mà dreta es pot veure un tercer broc.

  Sembla que era una font concorreguda pels habitants de Mura en el seu desplaçament cap a Montserrat. L'any 1998, alguna persona o grup varen posar una placa amb el nom de la font.

  CAPELLA, Pere (1997). Les fonts; dins XVIII Ronda Vallesana. Unió Excursionista Sabadell, pp. 34 - 40.
  http://santllorencdelmunt.com/fotos