Fons de Cabana de Torredenusa
Rubió
Ubicació
Coordenades:
Classificació
Descripció
Jaciment situat prop de la riera de Rubió i de la Font de Torredenuça, en una zona boscosa de pins a uns 50 metres del la Balma Sepulcral de Torredenusa. El propietari del terreny va construir en aquest indret una barraca i per aprofitar el terreny va excavar uns 2'5 metres el marge de terra que passa pel costat nord-est de la barraca juntament amb un mur d'obra per a reforçar el terrabuit. De la terra procedent de l’excavació l'equip realitzador de la Carta Arqueològica l'any 1985 va recollir superficialment diversos fragments de sílex que, junt amb els recuperats en el moment de la comunicació de la troballa del jaciment, van ésser estudiats. Durant la visita també es van identificar terres molt cendroses, amb petits carbons, fragments de terra cremada i possiblement també de toves però cap fragment ceràmic. A poca distància d’aquest indret hi ha el jaciment de La Balma Sepulcral situada cronològicament entre el Neolític Mig-Recent (3.500-2.500 aC). Durant la revisió de la Carta l'any 1991, els arqueòlegs varen apreciar que ja no quedava cap rastre del jaciment destruït al 1981, ni tan sols restes de material arqueològic en superfície. La barraca construïda el 1981 es troba en bon estat però l'espai agrícola que l'envolta ha deixat d'utilitzar-se i és un terreny erm cobert de brossa.
Fitxa 006.BARP de l'esborrany del Pla Especial Urbanístic de Protecció del Patrimoni i del Catàleg de Béns Arquitectònics, Històrics i Ambientals de Rubió, coordinat per Imma Vilamala i gestionat pel Servei del Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona.
Història
Jaciment comunicat als membres del Centre d’Estudis Comarcals d’Igualada (CECI) l’any 1981.
Bibliografia
Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arqueològic i paleontològic del terme municipal de Rubió. Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.