Fites de terme al Serrat dels Tres Hereus Casserres

  Berguedà
  Serrat dels Tres Hereus, en la partió entre Avià i Casserres
  Des de la carretera de Graugés
  683

  Coordenades:

  42.04484
  1.84676
  404558
  4655398
  08049-227
  Patrimoni immoble
  Element arquitectònic
  Modern
  XVII-XVIII
  Regular
  La fita de partió ha estat diverses vegades seccionada.
  Inexistent
  Difícil
  Científic
  Privada
  varis propietaris
  Jordi Montlló Bolart

  Dalt del Serrat dels Tres Hereus es troben, una al costat de l'altra, les fites de terme entre Avià i Casserres i la de propietat entre les tres famílies de la zona: els Bernades; els Canudes i antigament els Ballús, actualment un altre Canudes.
  La fita dels Tres Hereus és una pedra sorrenca d'uns 60 cm de llargada i 25 d'amplada màxima. La marca per separar les propietats és una Y: Bernades al nord-oest; Ballús al nord-est i Canudes al sud.
  La fita de terme, és una pedra clavada al terra i de forma piramidal que ha perdut més de la meitat de la seva alçada per actes de vandalisme. En un costat es pot veure la lletra A d'Avià i a l'altre costat la C de Casserres. La C ha estat repassada per Jaume Bernades. A sota de cada lletra hi ha el número que li correspon al municipi, però no es llegeixen bé.

  La zona és catalogada com a PEIN, 29 maig de 2000.

  El Serrat dels Tres Hereus era propietat de tres famílies: Bernades, Canudes i Ballús. És per això que rep aquest topònim. A principis del segle XX la família Canudas va comprar les propietats de Ballús i el Serrat va passar a ser propietat de dos hereus. Actualment i des de fa uns vint anys la propietat dels Canudas s'ha dividit entre dos germans i per tant ara el Serrat torna a ser de tres hereus: Bernades, Canudas i Canudas. (Miquel Bernades Postils, casa Bernades Casserres. Joan Canudas Rovira, casa Casanova del Prat, Avià. Miquel Canudas Rovira, casa Canudas, Casserres). En alguns mapes surt anomenat com Serrat dels Lladres.

  CORTÉS ELÍA, Maria del Agua (2001). El Serrat dels Tres Hereus, fitxa núm. 50 del mapa del patrimoni cultural i natural d'Avià (Berguedà). Diputació de Barcelona [http://patrimonicultural.diba.cat].