Figura del Cabraboc Ripollet

Vallès Occidental
Nucli urbà de Ripollet (08291)
Rambla de Sant Jordi, 2-4 (Centre Cultural)

Coordenades:

41.49815
2.1582
429739
4594401
08180-154
Patrimoni moble
Objecte
Contemporani
XX
Bo
Física
Fàcil
Científic
Privada accessible
Comissió Ripolletenca d'Activitats Culturals. Cedida al PMC
J Douet

Peça del bestiari popular i festiu de Ripollet. Es tracta d'una peça realitzada en paper cartró conformant un gran cap, encaixat en una ànima de fusta i alumini, amb una vestimenta de roba. El més característic de la peça és la representació del cap que simbolitza el personatge del cabraboc, representant per un cap amb dues cares, una de persona i una altra de dimoni. La figura compta amb uns cabells llargs de llana adherits al cap i amb dues banyes associades a la cara de dimoni.

En el Costumari Català de Joan Amades, parla del Cabraboc en relació al Ball de Gitanes. Quan els membres de la Unió Excursionista de Catalunya van decidir recuperar la festa del Carnaval, als inicis de la democràcia, van contactar amb persones nascudes a finals del segle XIX per comprovar si recordaven alguna cosa del que comenta Amades. No va ser així, però la llegenda es va crear de nou i a l'actualitat està ben consolidada.

La figura del Cabraboc, es troba estretament relacionada amb la llegenda del Cabraboc ( fitxa 140) . Com a llegenda fou recuperada per la colla de les Bruixes de Ripollet (colla femenina de diables), que des de fa uns anys escenifiquen la llegenda pel Carnaval.

AMADES, J (1983) El costumari català: el curs de l'any. Barcelona.