Festa Major de Cal Marçal
Puig-reig

  Berguedà
  Cal Marçal
  Emplaçament
  Quilòmetre 58 de la carretera Manresa-Berga/ C-16

  Coordenades:

  41.95757
  1.88066
  407237
  4645671
  Número de fitxa
  08175 - 12
  Patrimoni immaterial
  Tipologia
  Manifestació festiva
  Contemporani
  Segle
  XX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Lúdic
  Titularitat
  Pública
  Autoria de la fitxa
  Rosa Serra Rotés i Jordi Piñero

  Per Sant Joan és la Festa Major de la colònia de Cal Marçal, a Puig-reig, per celebrar la seva festa més important, tot recordant el seu passat com a indústria i colònia tèxtil. Entre els molts actes que hi tenen lloc, destaquen: concurs de pintura ràpida, concurs infantil de dibuix, exposicions, campionat de Botifarra, arribada de la Flama del Canigó i encesa de la foguera, revetlla de Sant Joan, concurs de rams de flors, caminada popular, etc.

  L'Associació de Veïns de Cal Marçal és l'entitat que manté viva la Festa Major i totes les activitats que es generen entorn del nucli que, superats els anys difícils de la crisi, manté viva la seva identitat. L'entitat impulsa també activitats esportives, trobades, arranjament dels entorns, plantada d'arbres i reivindica, sense defalliment, serveis i millores pel nucli.

  La primera notícia documental que s'ha trobat de la fàbrica de Cal Marçal és de l'any 1886 i fa referència a la concessió de l'ús de l'aigua del riu Llobregat, com a font d'energia, per a una fàbrica de filats i teixits de cotó. Aquesta concessió fou atorgada a la raó social "Antonio Torra. Hijos y Compañía", de Manresa.
  El 1915 els Torra es van vendre les seves propietats a la societat “Luís Pons i Sobrinos”, propietaris de la colònia veïna de Cal Pons i més endavant, l'any 1929, els Pons vengueren la fàbrica de Cal Marçal a Josep Viladomiu i Santmartí, propietari de Viladomiu Vell. A partir d'aquell moment, la fàbrica i la colònia prengueren un nou impuls. La colònia no tornà a créixer fins la dècada dels cinquanta. Fou llavors que es construïren nous habitatges, més serveis i l'església. Malgrat que la fàbrica es modernitzà constantment i s'especialitzà en producció de llençols i tovalles, la forta crisi del tèxtil que afectà, durant els anys vuitanta, tot Catalunya -i especialment el Berguedà- va acabar provocant el tancament de la fàbrica l'any 1989.

  SERRA, R. (2000). Les colònies tèxtils a Catalunya, Angle Editorial.
  Fitxes d'Etnografia i Folklore del Berguedà. Municipi Puig-reig. Àmbit de Recerques del Berguedà,1985.
  SERRA, R. Cal Marçal, Consorci del Parc Fluvial del Llobregat s.d.
  TEIXIDOR, E. i SERRA,R.(2010). Vida de colònia. Les colònies tèxtils a Catalunya, Angle Ed.