Fermall de bronze
Moià

  Moianès
  Casc Urbà - c. Rafael Casanova núm. 8
  Emplaçament
  Museu Municipal de Moià. 2n pis. Sala dels enterraments neolítics.

  Coordenades:

  41.81162
  2.09916
  425175
  4629253
  Número de fitxa
  08138 - 190
  Patrimoni moble
  Tipologia
  Objecte
  Prehistòric
  Edats dels Metalls
  Segle
  VII aC
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Científic
  Titularitat
  Pública
  Ajuntament - Pl. Sant Sebastià, 1 08180 Moià
  Autor de la fitxa
  Cristina Casinos

  Fermall femení de bronze, de tija llarga perforada transversalment, amb cap pla discoidal format per una làmina fina i plana decorada amb copets fets amb la tècnica de repujat que semblen bordejar tot el seu perímetre, tot i que en la zona inferior de l'anvers hi ha una pèrdua del 10% del seu suport. Té una composició de: 85% de bronze, 13% d'estany i 1,2% d'arsènic i unes mides de 15 x 0,5 x 0,4 i 3,5 cm de diàmetre.
  La seva tipologia és inhabitual a la Península Ibèrica i a Catalunya i freqüent a la cultura d'Únetice (Txèquia). Pertany a la tipologia de les agulles anomenades de cap discoidal pla de les que porten un rínxol metàl·lic al capdamunt, que en aquest cas s'ha perdut. Inicialment aquestes agulles portaven un fil metàl·lic que partia del rínxol i s'embolicava a la tija assegurant que el fermall no caigués i quedés ben subjecte.

  Hi ha fitxa d'inventari en el Museu Municipal de Moià, núm. 2341-52.

  Aquesta troballa arqueològica va ser recuperada per Ma. A. Petit durant els treballs de condicionament de la Galeria Sud de la Cova del Toll l'any 1985, després de les inundacions que va patir la cova l'any 1982. El fermall va aparèixer enganxat amb fang a l'interior del crani anomenat núm.1 coincidint amb l'origen i l'època, tot i que segons Ma. A. Petit mai es podran relacionar directament a causa del procés postdeposicional sofert dins la cova.
  L'ús d'aquesta agulla de pit s'estén durant el Bronze Inicial per tota l'Europa Central tot i que es fabriquen imitacions especialment al Nord d'Itàlia, França i Suïssa. Les més properes són les trobades a l'est de França i Suïssa, corresponents a la Cultura del Roine del Bronze Antic.

  Daura, A; Galobart, J; Piñero, J (1995); L'Arqueologia al Bages. Monogràfics. Ed. Centre d'Estudis del Bages. Manresa
  Gómez i Costa, E (2001); " Les Coves del Toll ". Modilianum. Quaderns de divulgació 2. Moià, juny.
  Museu Municipal de Moià. Arxiu Fons Arqueològic, Fitxa nº 2341-52.
  Petit i Mendizàbal, MA (1986); " El cas del suís enterrat a la Cova del Toll ". Pàg.19-20. La Tosca. Moià; (2001); " El Toll: resultats dels treballs de condicionament de l'any 1985 ". Pàg. 55-69. Quaderns de divulgació 2. Juny, Moià.