Primer àpat o menjada que, tradicionalment, ha estat una mena de ritual molt propi del matí del dijous, el dia del mercat a Granollers. Es tracta d'un costum genèric a molts llocs de Catalunya, però que a Granollers es troba especialment arrelat. Tradicionalment consistia en consumir de bon matí plats d’una certa contundència, com ara cap-i-pota, tripa, sang i perdiu de xai, tripa i peu de xai, peu de porc, tripa de vedella a la catalana amb patates o amb seques, barres de porc a la brasa amb allioli, ventre amb seques, ventre de porc a la brasa, cap-i-pota de vedella salsejat, ventre i llengua de porc, etc. A la Fonda Europa, que és tota una institució a Granollers i un dels establiments que més ha contribuït a difondre i popularitzar aquesta tradició, se sol acompanyar aquests plats amb un arròs.
Aquest esmorzar es servia als establiments que hi havia tant a la carretera com dins l'antic nucli urbà. Solia fer-se de bon matí, cap a les vuit, i portava intrínsec, a més de l’àpat en si, tot un seguit de relacions humanes, econòmiques i socials en un moment de distensió. Cal recordar que el mercat del dijous a Granollers atreia una gran concurrència provinent de tota la comarca i més enllà.