Esmorzar de ganivet i forquilla Granollers

Vallès Oriental
Fonda Europa, 08400-GRANOLLERS
A la zona d'eixampla de Granollers

Coordenades:

41.60828
2.2891
440765
4606530
08096-204
Patrimoni immaterial
Costumari
Contemporani
Popular
Bo
Inexistent
Fàcil
Social
Pública
ARQUEOCIÈNCIA - J. M. Huélamo

Primer àpat o menjada que tradicionalment ha estat una mena de ritual molt propi del matí del dijous, dia del mercat (BAULIES, 1965). Es tracta d'un costum genèric a molts llocs de Catalunya, però que a Granollers es troba especialment arrelada. Tradicionalment consistia en consumir plats com cap-i-pota, tripa, sang i perdiu de xai, tripa i peu de xai, peu de porc, tripa de vedella a la catalana amb patates o amb seques, barres de porc a la brasa amb allioli, ventre amb seques, ventre de porc a la brasa, cap-i-pota de vedella salsejat, ventre i llengua de porc, etc.. (a la Fonda Europa, a més, s'ha tornat costum servir un arròs). Aquest esmorzar es consumia en locals que hi havia tant a la carretera com dins l'antic nucli urbà. Es feia i es fa de bon matí, cap a les vuit, i suposa tradicionalment, no solament un àpat reconfortant, sinó que porta intrínsec tot un seguit de relacions humanes, econòmiques i socials en un moment de distensió.

Les fondes i restaurants granollerins han afavorit l'aspecte gastronòmic del mercat, molt important el dijous, i ara tots el dies de la setmana, principalment els diumenges, que són molt freqüentades pels barcelonins i els passavolants de la carretera (BAULIES, 1965). Abans hi havia gent que esmorzava un bocí de coca ensucrada i un gotet del ranci de barreja i darrera de les vidrieres de les cases de menjars més modestes hi eren posades unes platetes d'allioli de bacallà a la llauna, i que eren una autèntica temptació (GARRELL, 1960). Manuel J. Raspall dissenyà l'any 1906 el segell de la Fonda Europa (MONREAL, 1997).

BAULIES I CORTAL, Jordi (1965) Granollers. Barcelona, Biblioteca Selecta, volum. 372. Informació oral Restaurant Layon - Fonda Europa. GARRELL I ALSINA, Amador (1960) Granollers, vila oberta, Granollers, Gràfiques Garrell. MONREAL, Lluís et al. (1997) M. J. Raspall, arquitecte. Barcelona: Fundació "La Caixa".