Esmorzar de ganivet i forquilla
Granollers

    Vallès Oriental
    Fonda Europa. Carrer d'Anselm Clavé, 1; plaça de Barangé
    Emplaçament
    A la zona d'eixample de Granollers
    146

    Coordenades:

    41.608254783226
    2.2893830638702
    440788
    4606526
    Número de fitxa
    08096 - 204
    Patrimoni immaterial
    Tipologia
    Costumari
    Contemporani
    Popular
    Segle
    XIX-XXI
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Social
    Titularitat
    Pública
    Autoria de la fitxa
    ARQUEOCIÈNCIA - J. M. Huélamo
    Jordi Piñero Subirana

    Primer àpat o menjada que, tradicionalment, ha estat una mena de ritual molt propi del matí del dijous, el dia del mercat a Granollers. Es tracta d'un costum genèric a molts llocs de Catalunya, però que a Granollers es troba especialment arrelat. Tradicionalment consistia en consumir de bon matí plats d’una certa contundència, com ara cap-i-pota, tripa, sang i perdiu de xai, tripa i peu de xai, peu de porc, tripa de vedella a la catalana amb patates o amb seques, barres de porc a la brasa amb allioli, ventre amb seques, ventre de porc a la brasa, cap-i-pota de vedella salsejat, ventre i llengua de porc, etc. A la Fonda Europa, que és tota una institució a Granollers i un dels establiments que més ha contribuït a difondre i popularitzar aquesta tradició, se sol acompanyar aquests plats amb un arròs.

    Aquest esmorzar es servia als establiments que hi havia tant a la carretera com dins l'antic nucli urbà. Solia fer-se de bon matí, cap a les vuit, i portava intrínsec, a més de l’àpat en si, tot un seguit de relacions humanes, econòmiques i socials en un moment de distensió. Cal recordar que el mercat del dijous a Granollers atreia una gran concurrència provinent de tota la comarca i més enllà.

    Al segle XIX i principis del XX a Granollers hi havia nombroses fondes, com Can Fidel, Cal Ros, Ca la Sila, Can Gall, Can Quico Puig, Can Tets, Cal Valent, Can Tomàquet, Can Daulí. Avui gairebé totes han desaparegut o han estat substituïdes per restaurants moderns. Entre totes, però, la més coneguda és la fonda Europa, amb una llarga història que ha anat de la mà de la família dels Parellada al llarg de set generacions, amb precedents que arrenquen l’any 1771. Les fondes i restaurants granollerins han afavorit l'aspecte gastronòmic del mercat a Granollers, molt important el dijous, i ara també els dies festius.

    Antigament hi havia gent que esmorzava un bocí de coca ensucrada i un gotet de vi ranci de barreja, i darrera de les vidrieres de les cases de menjars més modestes hi posaven unes platetes d'allioli de bacallà a la llauna per cridar l’atenció dels passavolants (GARRELL, 1960).

    BAULIES I CORTAL, Jordi (1965) Granollers. Barcelona, Biblioteca Selecta, volum. 372.

    INFORMACIÓ ORAL: Restaurant Layon - Fonda Europa.

    GARRELL I ALSINA, Amador (1960) Granollers, vila oberta, Granollers, Gràfiques Garrell.