Escut de Moià
Moià

  Moianès
  Casc Urbà - c. de Rafael Casanova i als angles de Santa Maria, Pl. Major.
  Emplaçament
  Centre vila

  Coordenades:

  41.81265
  2.09692
  424990
  4629369
  Número de fitxa
  08138 - 140
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Element arquitectònic
  Modern
  Segle
  XVII-XVIII
  Any
  1677
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  BCIN
  National Monument Record
  Commemoratiu
  BCIN núm. 3984-MH, 1993.
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  Si, IPA nº 33, ACCN 16701
  Accés
  Fàcil
  Ornamental
  Titularitat
  Privada
  Bisbat de Vic - c. Sta. Maria, núm. 1 08500 Vic
  Autor de la fitxa
  Cristina Casinos

  Escut de Moià que apareix a banda i banda del carrer de Rafael Casanova a la part de darrere de l'església parroquial de Santa Maria i al seu voltant en els angles de l'estructura de l'església a uns 3 m aproximadament del paviment. L'escut de Moià amb el dineret enmig és sostingut per dos personatges de llarga cabellera i culminat per una corona sota la qual hi ha el rostre d'un àngel. Proper a un dels escuts es troba una pedra on s'hi ha treballat de forma exempta una decoració floral. Aquestes ornamentacions van ser fetes paral·lelament a la construcció de l'església parroquial, és per això que la seva datació deu ser entre 1670 i 1730, sent més probable aquesta darrera.

  A l'inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya és denominat: Escut de Moià-Ornamentacions del carrer del Pont.

  L'escut de Moià és igual que el de Barcelona però amb un "croat de plata" al mig que simbolitza la compra dels moianesos amb els seus propis diners del privilegi de carreratge, de ser carrer de Barcelona (1384) amb tots els deures i privilegis que això suposava. El senyor Valls, conseller a Barcelona, designa el privilegi i posa l'escut de la ciutat comtal a Moià. A l'església de Santa Maria apareix a tot arreu, a la façana principal, a la lateral en repetits angles, a la rosassa. L'escut més antic que hi ha amb la moneda és del s. XV.

  Casallarch, R (1984) ; Moià, sis-cents anys de carreratge. Moià. Generalitat de Catalunya (2008); www.cultura.gencat.net/invarquit Hernández i Herrero, G (2008); Resposta a la petició R/N: 421K102GH/tt. Direcció General de Patrimoni Cultural. Servei d'Arqueologia i Paleontologia. Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya. Barcelona. Tarter i Fonts, R (2005); " 1000 anys de Història de Moià ". Curs de Formació de Monitors. Patronat de Museus de Moià. Gener-Març. Serra i Coma, R (1991); Servei del Patrimoni Arquitectònic. Generalitat de Catalunya. Barcelona.