Escultura de la Mare de Déu del Pilar Sant Hipòlit de Voltregà

Osona
Carretera de Sant Boi de Lluçanès
A l'encreuament entre l'avinguda dels Països Catalans i la carretera de Sant Boi de Lluçanès
537m

Coordenades:

42.01871
2.23565
436717
4652136
08215-150
Patrimoni moble
Element urbà
Contemporani
Popular
XX
1999
Bo
Inexistent
Fàcil
Ornamental
Pública
Ajuntament de Sant Hipòlit de Voltregà
Adriana Geladó Prat

Petita imatge de la Mare de Déu del Pilar realitzada amb una planxa d'acer perfilada de color negre i envoltada per una gran aurèola metàl·lica de color gris clar. La imatge està situada damunt d'un con de pedra sorrenca decorat amb motius geomètrics. Alhora, aquest con es troba assentat damunt d'un pilar bastit amb maons ceràmics vistos, amb el basament i el capitell de pedra serrada. A la cara frontal d'aquest pilar, que està orientada a migdia, hi ha una placa metàl·lica disposada a mode de pergamí, amb la següent inscripció: "HOMENATGE A L'AMISTAT / Agraïment d'un poble a l'amic / Luis Badia i Torras / Mestre. / Escriptor i poeta / Durant anys ha contribuït al / progrés Cultural del Voltreganès / Callús 11-XI-1920 / Navàs 8-XII-1998". Sota d'aquesta placa hi ha una creu llatina metàl·lica amb els àngles apuntats. Finalment, aquest pilar es situa damunt d'un basament de planta quadrada bastit en maons i amb les cantonades embellides amb pedra.
Tot el conjunt està situat al bell mig d'una illa viària enjardinada de planta triangular i està delimitat amb una cadena de ferro. Aquesta illa està situada en la prolongació del carrer del Mallol envers la banda de tramuntana del nucli urbà.

Aquest monument fou construït l'any 1999. Es tracta d'un homenatge a Lluís Badia i Torras, professor i poeta bagenc que destacà per la seva gran activitat educativa, cultural i política durant bona part del segle XX. La imatge de la Mare de Déu del Pilar fa referència al barri al que dóna nom, que està situat a la banda de tramuntana del nucli urbà de Sant Hipòlit.

SALVANS, Gabriel (2008). Sant Hipòlit de Voltregà. Vol de poesia. Sant Hipòlit de Voltregà: Ajuntament de Sant Hipòlit de Voltregà, p. 30.
SERVEIS TÈCNICS MUNICIPALS (2019). "Catàleg de béns a protegir". Pla d'Ordenació Urbanística Municipal de Sant Hipòlit de Voltregà. Document per a l'aprovació definitiva, setembre 2019. Codi identificador: 40.02.EA.