Creu del Viacrucis Sant Hipòlit de Voltregà

Osona
Carrer del torrent de la Noguereta
A l'extrem sud-oest del terme, davant de l'encreuament amb el carrer de la Gleva
509m

Coordenades:

42.01132
2.23624
436758
4651315
08215-151
Patrimoni moble
Element urbà
Contemporani
Popular
XX
1930
Regular
La inscripció està força degradada.
Inexistent
Fàcil
Simbòlic
Pública
Ajuntament de Sant Hipòlit de Voltregà
Adriana Geladó Prat

Creu aïllada situada al costat del pont de Malagana, entre la vorera de migdia del carrer i el torrent de la Noguereta. Consta d'un basament format per dos cubs de pedra esglaonats amb les arestes treballades, que sostenen un pilar de pedra treballat i coronat per una creu patent de ferro de color negre amb els extrems dels braços arrodonits. La cara frontal, orientada al carrer, compta amb una inscripció situada al centre del pilar força malmesa, tot i que encara s'hi pot llegir "ANY 1930". L'estructura es troba assentada damunt d'una base de formigó irregular envoltada per un parterre enjardinat.

Es tracta d'una de les estacions principals del Viacrucis de Sant Hipòlit, que es celebra per Setmana Santa. La creu ha estat molt modificada al llarg del temps i, probablement, la data fa referència a una d'aquestes intervencions.
Durant les obres d'urbanització de la zona durant la primera dècada del segle XXI, la creu fou desplaçada uns metres més cap al sud respecte a la seva ubicació original, situada al peu del carrer de la Gleva i seguint el traçat de l'antic camí ral.

SERRALLONGA, J.; CROSAS, C.; CASAS, P.; SERRA, L. (2014). Sant Hipòlit de Voltregà, l'empenta d'un poble. Vic: Ajuntament de Sant Hipòlit de Voltregà, Eumo Editorial, Museu del Ter, p. 97.
SERVEIS TÈCNICS MUNICIPALS (2019). "Catàleg de béns a protegir". Pla d'Ordenació Urbanística Municipal de Sant Hipòlit de Voltregà. Document per a l'aprovació definitiva, setembre 2019. Codi identificador: 40.03.EA.