El Soler Oristà

Osona
Sector nord-est del terme municipal
A 1400 metres de la carretera C-154, punt quilomètric 18'000

Coordenades:

41.96896
2.10643
425960
4646716
08151-87
Patrimoni immoble
Edifici
Contemporani
XIX
Bo
Ha estat molt reformada
Legal
Normes Subsidiàries de Planejament. Oristà. 1993
Sí, IPA. 23237
Fàcil
Residencial
Privada
Ref. cad.: 002A00038
Jordi Compte i Marta Homs

El Soler es troba situada en un punt elevat al nord-oest del Prat de Toneu i al sud-est del castell d'Olost, prop del torrent de cal Magre que passa pel sud de la masia. Es tracta d'una antiga masia molt reformada i que ha quedat envoltada per nombroses granges que desvirtuen l'emplaçament original. Consta d'un volum principal amb els murs arrebossat i pintats de color salmó i un cos adossat de pedra a la façana sud-oest que forma un altre habitatge. La teulada és de doble vessant amb aigües a les façanes principal i posterior , i està format per planta baixa, un pis i golfes. A La façana principal, orientada al sud-est, es conserva el portal i una finestra emmarcades amb brancals i llinda de pedra treballada. Al primer pis i a les golfes s'hi obren tres obertures per planta disposades simètricament, totes elles reformades. La resta de les façanes estan formades per diverses obertures també reformades. A la façana nord-est s'hi obren tres finestres alineades verticalment i a la façana nord-oest quatre finestres, dues per planta. En aquesta façana s'hi adossa un cos a nivell de planta baixa, de teulada d'una vessant, on s'hi obren dues finestres modernes.

El Soler, anomenat també el Soler de la Riera ja que és una masoveria de la Riera d'Olost, és un edifici molt reformat que probablement va ser construït al llarg del segle XIX.

Inventari de patrimoni arquitectònic de Catalunya. Oristà. Àrea de Coneixement i Recerca, Departament de Cultura, Generalitat de Catalunya, revisat el maig de 2006.