El Mas de Fonollet
Puig-reig

  Berguedà
  Fonollet
  Emplaçament
  Al km 10 de ctra. BV 4131 pista asfaltada direcció S-W. Poc abans esgl. Fonollet trencall sud

  Coordenades:

  41.99054
  1.8373
  403693
  4649380
  Número de fitxa
  08175 - 232
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Popular
  Contemporani
  Segle
  XIX-XX
  Any
  1928
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  Ref. Cad.:08174A011000920000HG
  Autoria de la fitxa
  Rosa Serra Rotés i Jordi Piñero

  Casa de pagès que ha conservat bé la tipologia constructiva originària. Es tracta d'una construcció rural tardana (de l'any 1928) que segueix de manera molt ortodoxa l'esquema clàssic d'una masia, tot i que de dimensions modestes, amb una distribució en tres naus i una típica galeria triforada a la segona planta. L'edificació és de planta quadrada, amb planta baixa més dos pisos, i té un cos adossat més baix, de construcció posterior. Els murs són fets de pedra semiarrebossada i la teulada és a dues vessants, amb el carener perpendicular a la façana. La façana principal té diferents obertures perfectament regulars i simètriques: a més de la galeria, balcons al primer pis i, a sota, un portal de petites dimensions amb arc rebaixat de dovelles. Les obertures són amb llindes i brancals de pedra.
  Al costat oest hi ha una altra edificació, de construcció molt recent però feta amb pedra i maó que imiten, a grans trets, una casa antiga. La construcció està destinada a habitatge i, en un lateral, té un porxo també fet de pedra.

  El Catàleg de masies i cases rurals proposa la declaració de Bé d'Interès Local (BCIL) d'aquest element.

  Aquesta casa va ser construïda l'any 1928 per un paleta de Montmajor que era parent dels propietaris del Verdaguer, de la qual al principi n'era una masoveria. Les reformes es van fer sobre una construcció posterior atès que el 1750 el Mas de Fonollet surt esmentat en un capbreu dels Hospitalers.

  SERRA, Rosa (1982). Aproximació a la historia de Puig-reig, Manresa
  AADD. (2011). Pla d'ordenació urbanística municipal. Catàleg de masies i cases rurals. Ajuntament de Puig-reig. Fitxa 1.17
  http://Fonollet.net SERRA, Rosa (2008). Sant Sadurní de Fonollet”