Cal Fuster de Fonollet
Puig-reig

  Berguedà
  Fonollet
  Emplaçament
  Al km 10 de la ctra. BV 4131 prendre pista asfaltada en direcció S-W i seguir uns 3 km.

  Coordenades:

  41.99109
  1.83549
  403544
  4649443
  Número de fitxa
  08175 - 233
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Modern
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XVII-XIX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  Ref. Cad.:08174A011000920000HG
  Autoria de la fitxa
  Rosa Serra Rotés i Jordi Piñero

  Casa pairal adossada a l'església de Sant Sadurní de Fonollet (de manera que en cobreix part de l'absis). Consta de dos cossos en forma de L: el més antic està situat a llevant i correspon a la pairalia pròpiament. És de planta rectangular i coberta a dues vessants, amb el carener perpendicular a la façana. Consta de planta baixa més dos pisos. La façana principal té una distribució d'obertures regular. Antigament tenia una galeria amb tres arcades al segon pis, actualment tapiada. La part més septentrional, que és la que s'adossa a l'absis de l'església, deu ser una ampliació posterior (de l'any 1668 segons una llinda). Les finestres són, en general, resoltes amb llinda i brancals de pedra, les més antigues, o de maó les de la part més alta. El cos més modern (de l'any 1811 segons una llinda), està situat a l'angle sud-oest i corresponia a la rectoria. Es tracta d'una construcció amb parets de maçoneria i, a la façana de migdia, diverses obertures emmarcades amb maó, amb una balconada llarga al primer pis. Al costat de llevant hi ha uns coberts fets de pedra i maó. També forma part del conjunt, a més de l'església, un petit cementiri, situat a ponent.

  Llinda de la façana de llevant: March Escaler 1668
  Llinda de la rectoria: 1811

  La primera notícia que tenim del lloc de Fonollet apareix l'any 983 en l'acta de consagració de l'església de Sant Llorenç, prop de Bagà, com una de les seves possessions. També hi ha indicis arqueològics d'una possible vil·la altmedieval en aquesta ubicació que es podira remuntar al segle IX. La primera notícia documental de l'església és de l'any 1167 en un pergamí signat pel vescomte Guillem de Berguedà, i la construcció actual de l'església correspon a finals del segle XII o inicis del XIII, tot i que possiblement hi havia una església anterior.
  La construcció de la pairalia deu ser força antiga. Una ampliació de l'any 1668 està atribuída a un tal Marc Escaler. Al segle XVIII l'església de Fonollet ja era parròquia i tenia una rectoria i cementiri. És possible que l'actual mas Fuster correspongui a la primitiva rectoria, ja que l'actual rectoria és una construcció de principis del segle XX (1811 segons la llinda). Als incendis de 1994 la casa, els coberts i, sobretot, la rectoria, van veure's afectats. L'església va quedar indemne. Actualment aquesta casa és una masoveria dels Trulls.

  SERRA, Rosa (1982). Aproximació a la historia de Puig-reig, Manresa
  AADD. (2011). Pla d'ordenació urbanística municipal. Catàleg de masies i cases rurals. Ajuntament de Puig-reig. Fitxa 1.17
  http://Fonollet.net SERRA, Rosa (2008). “Sant Sadurní de Fonollet”