El Cos Sant
Tavèrnoles

  Osona
  Tavèrnoles
  533 m

  Coordenades:

  41.95219
  2.3264
  444172
  4644687
  Número de fitxa
  08275 - 138
  Patrimoni immaterial
  Tipologia
  Tradició oral
  Medieval
  Popular
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Obert
  Simbòlic
  Titularitat
  Pública
  Autor de la fitxa
  Virgínia Cepero González

  La llegenda del Cos Sant, que explica la fundació del monestir de Sant Pere de Casserres, és molt popular a Tavèrnoles tant perquè el monestir es troba unit històricament al municipi, com perquè els seus protagonistes provenen del castell de Savassona.
  Es tracta de la història de la relíquia del cos momificat d'un nadó conservat dins d'una arqueta de fusta entapissada amb roba, que s'exhibia a un armari de l'absis del presbiteri de l'església de Sant Pere de Casserres.
  Segons la llegenda, el cos pertany al fill del vescomte Bremond I de Cardona, que tres dies després del seu naixement va parlar miraculosament. El nadó va profetitzar que moriria aviat i demanava que el seu cos fos posat sobre un cavall i, allà on aquest s'aturés, construïssin un monestir dedicat a Sant Pere.
  En morir el nadó, els vescomtes van seguir les indicacions del seu fill i van fer aixecar el monestir de Sant Pere de Casserres.
  Aquestes relíquies van ser molt venerades al monestir i, en època de sequera, es baixaven en processó fins al riu Ter, on es mullava l'arca que contenia el nen.

  L'any 1966 la relíquia del Cos Sant fou robada i l'any 1989, el lladre penedit la retornà a un jesuïta de Sarrià. Aquest la donà a la família Arisa, propietària en aquells moments del monestir, i des de llavors, inexplicablement, es troba al Mas Pla de Roda (propietat de la família Arisa).