El Clascar
Malla

    Osona
    Turó del Castelló
    Emplaçament
    S'hi accedeix des del camí de l'església de Sant Vicenç, que ascendeix pel costat nord del puig.

    Coordenades:

    41.8869
    2.23231
    436309
    4637504
    Número de fitxa
    08111-1
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Jaciment arqueològic
    Antic
    Ibèric
    Segle
    -IV / -I
    Estat de conservació
    Dolent
    Parcialment destruït per les obres que s'hi han fet.
    Protecció
    Inexistent
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    CCAA 2613
    Accés
    Fàcil
    Productiu
    Titularitat
    Privada
    08110A005000230000HZ / 08110A005000240000HU
    Autoria de la fitxa
    Marta Lloret Blackburn - Antequem, S.L.

    Al turó del Clascar s'hi han localitzat restes materials que indiquen la presència d'un assentament ibèric sense fortificar. El material en superfície es trobava tant al cim com en el vessant de llevant del turó, on en motiu d'un rebaix fet per la construcció del cementiri (fet en el context de la intervenció arqueològica de l'església de Sant Vicenç) es van posar al descobert dos blocs escultòrics que s'han identificat com a monuments funeraris ibèrics. Aquesta troballa indicaria l'existència d'una necròpolis en el vessant de llevant del turó del Clascar. El jaciment s'ha datat entre els segles IV i I a. C i sembla que no tingué continuïtat en època romana.

    Va ser excavat per primera vegada a principi del segle XX pels senyors Vilaplana i Sala Moles, de Vic, que hi van localitzar fragments de ceràmica romana i de moles. Els monuments funeraris es van posar al descobert l'any 1985 en motiu de l'aplanament del terreny per a construcció del nou cementiri.

    DE ROCAFIGUERA, M. (1995). Osona ibèrica: el territori dels antics ausetans. Vic: Publicacions del Patronat d'Estudis Osonencs.
    Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arqueològic i paleontològic. Malla (Osona). Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.