El Cel de Cruells
Perafita

  Osona
  Sector sud del terme municipal
  Emplaçament
  A 550 metres per pista forestal de la carretera BV-4601, punt quilomètric 20'250.

  Coordenades:

  42.02901
  2.12564
  427620
  4653367
  Número de fitxa
  08160 - 12
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Contemporani
  Segle
  XVIII-XX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  Normes Subsidiàries de Perafita. 1991.
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  Sí, IPA. 23.302
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  Ref. cad.: 011A00005
  Autoria de la fitxa
  Jordi Compte i Marta Homs

  El Cel de Cruells està situada en un punt elevat al sud de Santa Margarida de Vilaltella i prop de la carretera BV-4601. Es tracta d'un petita casa de planta rectangular, formada per planta baixa i un pis, amb teulada de doble vessant amb aigües a les façanes principal i posterior. Els murs de la planta baixa estan construïts amb maçoneria de pedra i els del primer pis amb obra, fruit de l'ampliació de la casa a mitjans del segle XX. Tota ella està arrebossada, sense pintar, la qual cosa no permet veure les llindes de les obertures.
  La façana principal, orientada al sud, presenta a la planta baixa un portal d'accés a l'habitatge i un altre que condueix a les corts. A l'esquerra de la façana s'obre una finestra. Al primer pis hi ha tres finestres.
  La façana est presenta una finestra a nivell de primer pis i un cos adossat que domina la planta baixa, de teulada d'una vessant i amb diverses obertures modernes.
  A la façana nord hi ha dues finestres a nivell de planta baixa i una finestra la primer pis; i la façana oest presenta un portal i dues finestres a la planta baixa i dues finestres al primer pis. Uns metres al davant d'aquesta façana hi ha estreta estructura agropecuària de planta baixa, construïda amb murs de maçoneria de pedra i teulada d'una sola vessant.

  Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Perafita. Àrea de Coneixement i Recerca, Departament de Cultura, Generalitat de Catalunya. 1991.