Decoració mural de Sant Martí del Brull
El Brull
Ubicació
Coordenades:
Classificació
Descripció
Les pintures de l'església de Sant Martí que han arribat fins a nosaltres es trobaven a la capçalera. Només se'n poden analitzar les que en dos registres particularitzen l'absis central i les que ornaven la volta i l'arc d'entrada. Tot i així el seu mal estat fa que no s'hagin pogut veure en la seva plenitud originària, algunes de les escenes han sofert pèrdues molt considerables. La temàtica d'aquestes pintures són el Gènesi, la Redempció i el Pantocràtor voltat pel tetramorf. La tècnica emprada és el fresc. Això té la seva importància si, seguint l'estudi de J. Dols i Rusiñol, tenim en compte que la resta de conjunts relacionats amb aquest opten per l'anomenat "fresco secco". El plafó del sostre fa 3,68 x2,56 m, l'interior de les absidioles és diferent en cada cas però estan entre 2,10 i 2,90 m d'alt, l'altura total del mur semicircular és de 3,52 m i l'obertura de l'absis fa 4,84 m de diàmetre.
Fotografies: Gemma Llop. Fundació Enciclopèdia Catalana (1984).
Història
Les va descobrir l'any 1909 en Josep Gudiol i Cunill i en deixà constància en les seves publicacions, fent notar que el conjunt de l'edifici devia anar originàriament cobert totalment de figuracions. El 1935 van ser traslladades al Museu Episcopal de Vic. Van ser restaurades per A. Cividini.
Bibliografia
ALCOY i PEDRÓS, Rosa (1986). «Decoració mural del Brull» a "Museu Episcopal de Vic. Museu Diocesà i Comarcal de Solsona". Col. Catalunya romànica, 22. Enciclopèdia Catalana.
GROS i PUJOL, Miquel S. (1991). "Museu Episcopal de Vic: romànic". Ausa Ed.
ROSÉS i POU, Carme (1991). "Museu Episcopal de Vic: 1r centenari". Col·leccionable del setmanari Ausona.