Cripta de Cal Pons
Puig-reig

  Berguedà
  Plaça de l'Església s/n, Colonia Pons, 08692-Puig-reig
  Emplaçament
  Església de la colònia Pons

  Coordenades:

  41.96632
  1.88601
  407693
  4646637
  Número de fitxa
  08175 - 368
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Element arquitectònic
  Noucentisme
  Segle
  XX
  Any
  1920
  Estat de conservació
  Bo
  El 2008 van efectuarse obres de condicionament de les teulades de les capelles de tramuntana i al cimbori
  Protecció
  Legal i física
  BCIL
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  si, IPA 3661
  Accés
  Restringit
  Científic
  Titularitat
  Pública
  Ajuntament de Puig-reig
  Autoria de la fitxa
  Rosa Serra Rotés i Jordi Piñero

  Construcció religiosa formada per una planta rectangular coronada amb un absissemicircular i perimetralment coberta de tombes destinadesa allotjar elscosos dels membres de la família Pons; la cripta consta d'un altar y una colla de bancs que havien de permetre la celebració d'oficis funerals. El conjunt , que conserva en molt bon estat tota la seva decoració de pintura a manera demarbres, té dos accesos: el principal per la zona posterior de l'església i un per l'interior de la sagristia, mitjançant una escala que també porta al campanar.
  Nomes dues tombes foren ocupades: la de Anna Roca Pons, traspasada el 19 de gener de 1921 a barcelona i enterrrda acal Pons el 18 de setembre de 1926, i la de Lluis G. Ponsi Enrich, traspassat el 8 de gener de 1921 i enterrrat el dia 11 del mateix mes i any.

  Des del 2009 l'església acull el Centre d'Interpretació de l'Església de la Colònia Pons; a través de tres espais museïtzats, dóna a conèixer el paper que va jugar l'Església en la consolidació del sistema de colònia industrial a Catalunya, tant des del punt de vista dels treballadors i treballadores com dels amos de les colònies. El Centre d'interpretació és format per moderns sistemes d'interpretació i les tècniques audiovisuals més capdavanteres, que aconsegueixen traslladar el visitant a un entorn suggestiu i vivencial.
  El projecte de museïtzació se centra en tres espais de l'edifici religiós (la capella de Santa Llúcia, el cor i la cripta) i s'integra i conviu respectuosament amb aquest, compatible amb la principal funció que encara té l'edifici: la religiosa, amb un horari de misses i d'actes litúrgics que el centre d'interpretació respecta en tot moment.

  L'església de la colònia Pons es va construir el 1887 segons el projecte de l'arquitecte Josep Torres i Argullol, es va conèixer com "La catedral de l'Alt Llobregat" per les seves formes neogòtiques; la seva importància augmentà quan va rebre les relíquies de Santa Aurèlia de Niça. L'impulsor de Cal Pons -una de les colònies industrials més interessants de Catalunya a nivell urbanístic i arquitectònic- fou Josep Pons i Enrich, nascut a Manresa l'any 1811, descendent d'una família manresana vinculada a la indústria de la seda durant el segle XVIII. Josep Pons esdevingué, a partir de mitjan segle XIX, un important industrial cotoner que fou, també, polític, fundador de la Caixa de Manresa i promotor del ferrocarril de Manresa a Berga. Josep Pons, l'any 1875, comprà els terrenys de Cal Garrigal -que posteriorment amplià amb la compra de més terrenys de masies dels voltants- amb la intenció de construir-hi una colònia industrial. L'any següent obtingué el permís d'aprofitament industrial de l'aigua del riu Llobregat i seguidament féu construir la resclosa, el canal, la sala de turbines i la fàbrica, que s'inaugurà l'any 1880. Al costat de l'espai industrial es començaren a construir, també, els habitatges on haurien de viure els treballadors de Cal Pons i tots els serveis.

  R.SERRA i R.VILADES: la colònia Pons de Puig-reig (1875-1987), Berga, Ambit de Recerques del Berguedà 1987.
  R.VILADES i R.SERRA : La colònia Pons (Puig-reig), a L'Erol, Any: 2005 Núm.: 86-87 150 anys de colònies industrials
  CLOTET, D. I SERRA, R. "Capellans de colònia", a Histories del riu. El llegat de les colònies, Regio7, 2005, p. 79-80
  VV.AA. Inventaridel Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. El Berguedà, Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 1994.
  CABANA, Francesc (2006): La saga dels cotoners catalans, Barna, Ed. Proa
  TEIXIDOR, E. I SERRA,R.(2010). Vida de colònia. Les colònies tèxtils a Catalunya, Angle Ed.