Creu de can Plans
Figaró-Montmany

  Vallès Oriental
  Sant Cristòfol de Monteugues
  Emplaçament
  Collet de Can Plans. Pista de la Garriga a Can Plans o Vallcàrquera.

  Coordenades:

  41.71886
  2.2918
  441091
  4618805
  Número de fitxa
  08134-145
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Element arquitectònic
  Contemporani
  Segle
  XX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Simbòlic
  Titularitat
  Privada
  Ref. cad.: 002A00030
  Autor de la fitxa
  Anna M. Gómez Bach

  Creu situada al Coll de Can Plans, punt de referència de la zona. La creu està situada sobre un suport rectangular de pedra d'una alçada d'uns 30 cm., amb diverses alçades. La base de la creu està construïda en un basament en pedra i dos graons en obra feta amb pedra local i relligats amb ciment. L'estructura, en metall, presenta una secció circular i es disposa a mode de creu llatina amb les arestes desiguals A la pedra de la base es pot observar una llegenda gravada, amb dues grafies diferents de traç irregular i mig esborrades on es llegeix "POTE..CUBE..BELLET i AZDU 1970", dubtós. La creu està orientada sudoest-nordest. Al costat de la base hi ha marcat el pas del GR.

  Diuen que aquesta creu recorda la mort d'un infant per l'atac d'un llop. És una expliació fantasiosa però que recorda la presència d'aquests animals a final del segle XIX al Montseny. Poc després aquests foren exterminats pels seus atacs als ramats.

  Esplanada situada al contrafort de ponent de Roca Sentella on s'alça una creu de ferro al damunt d'un pedestal graonat i que no porta cap mena d'inscripció, però sembla que recorda la mort d'un nen a causa de l'atac d'un llop. És habitual la col·locació de creus o elements senyalitzants al costat dels camins o en punts rellevants del municipi i de certa altitud. Es desconeix si existia una altra creu anterior. Aquesta creu es troba ubicada a l'encreuament de camins que porta des de Figaró i Vallcàrquera a Sant Cristòfol de Monteugues, en l'anomenat Coll de can Plans.

  AADD. 2004. Pas a pas. 3 excursions per conèixer la natura, el paisatge i la història de Figaró-Montmany. Ajuntament de Figaró-Montmany. BASTARDES, A. 1983. Les Creus al Vent. Ed. Millà. Barcelona.