Coll de l'Arç
Olost

  Osona
  Sector oest del terme municipal
  Emplaçament
  A 100 metres per pista forestal de la carretera B-432, punt quilomètric 8'300

  Coordenades:

  41.98736
  2.0519
  421465
  4648808
  Número de fitxa
  08149 - 28
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Modern
  Barroc
  Popular
  Segle
  XVIII
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  Normes subsidiàries de planejament d'Olost, 1992.
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  Ref. cad.: 009A00019
  Autoria de la fitxa
  Jordi Compte i Marta Homs

  El Coll de l'Arç està situada en un coll natural, anomenat coll de l'Arç com la masia, per on transcorre la carretera B-432, prop del límit amb el terme municipal d'Oristà.
  Es tracta d'una masia de mitjanes dimensions formada per un volum principal de planta baixa, primer pis i golfes amb diversos cossos i estructures adossats al voltant però especialment davant la façana principal, tancant un pati estret davant d'aquesta. Està bastida amb murs de maçoneria de pedra, amb carreus treballats delimitant les cantonades. La teulada és de doble vessant amb aigües a les façanes principal i posterior.
  La façana principal, orientada al sud, conté a nivell de planta baixa un portal d'arc rebaixat emmarcat amb maó i brancals de pedra treballada, amb una finestra emmarcada amb maó a cada costat. Al primer pis hi ha tres finestres emmarcades amb pedra bisellada i a les golfes tres finestres emmarcades amb monòlits de pedra treballada. Davant la façana s'obre un pati estret amb estructures d'usos agropecuaris bastides amb murs de maçoneria de pedra a banda i banda, que queda tancat a l'extrem exterior per una portal de lliça.
  La façana oest conté l'antiga comuna adossada i una finestra per planta, essent la del primer pis emmarcada amb pedra bisellada i la de les golfes amb monòlits de pedra bisellada.
  La façana nord conté dues estructures de planta circular adossades. La de l'esquerra, més baixa i ampla, és l'antiga forn, i la central més esvelta i coronada amb teulada sustentada amb dos pilars de maó és la cisterna. Pròpiament a la façana s'observa una finestra emmarcada amb maó i una espitllera emmarcada amb monòlits de pedra treballada a la planta baixa i una finestra emmarcada amb pedra bisellada al primer pis que dóna accés a la cisterna.
  La façana est conté una finestra reformada a la planta baixa, dues finestres al primer pis, una de les quals emmarcada amb pedra bisellada i ampit motllurat, i una finestra emmarcada amb maó a les golfes.