Jutglar
Olost

  Osona
  Sector nord-oest del terme municipal
  Emplaçament
  A 100 metres per pista forestal de la carretera BV-4653, punt quilomètric 4'150

  Coordenades:

  42.00921
  2.05451
  421708
  4651231
  Número de fitxa
  08149 - 29
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Gòtic
  Modern
  Barroc
  Contemporani
  Segle
  XVIII
  Estat de conservació
  Bo
  Restaurada recentment
  Protecció
  Legal
  Normes subsidiàries de planejament d'Olost, 1992.
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  Ref. cad.: 008A00009
  Autoria de la fitxa
  Jordi Compte i Marta Homs

  El mas Jutglar es troba situat al capdamunt d'un turó lleugerament elevat sobre el pas de la carretera BV-4653 i la riera Lluçanès, a l'extrem nord-oest del terme municipal.
  Es tracta d'una masia de mitjanes dimensions formada per diversos volums de planta baixa i primer pis, bastida amb murs de maçoneria de pedra amb carreus treballats delimitant les cantonades. La teulada és de doble vessant amb aigües a les façanes principal i posterior. L'edifici s'ha reformat recentment, conservant l'estructura original i canviant únicament algunes obertures. La majoria d'estructures d'us agropecuari que envoltaven la masia estan aterrades.
  La façana principal, orientada al sud-est, té un pati tancat al davant, delimitat per estructures i murs de pedra, i amb l'accés principal orientat al nord-est. A nivell de planta baixa s'observen dues finestres emmarcades amb pedra treballada, un portal emmarcat amb pedra bisellada, una obertura d'arc rebaixat emmarcat amb pedra treballada i un portal d'arc rebaixat emmarcat amb brancals de pedra treballada i llinda de maó. Al primer pis hi ha dues finestres emmarcades amb pedra bisellada, una de les quals amb decoració d'arc conopial a la llinda, i una gran eixida sustentada amb pilars de pedra treballada. A l'extrem esquerre de la façana hi ha adossat un cobert de grans dimensions, sustentat amb un robust pilar de pedra treballada.
  La façana nord-est conté un contrafort adossat al centre. A la resta s'observa l'antiga boca de forn, emmarcada amb monòlits de pedra treballada, a la planta baixa, i una finestra emmarcada amb brancals de maó i llinda de fusta al primer pis.
  La façana nord-oest forma un queixal, quedant a la dreta el volum més ample de l'edifici i a l'esquerra el més estret. A la part esquerra hi ha dues finestres emmarcades amb maó i una porta emmarcada amb pedra treballada a la planta baixa, i dues finestres emmarcades amb monòlits de pedra treballada al primer pis. A la meitat dreta s'observen dos portals emmarcats amb brancals de pedra treballada i llinda de fusta a nivell de planta baixa, i dues grans obertures reformades amb brancals de pedra treballada i llinda de fusta al primer pis. En el tram orientat al nord-est que forma el queixal s'hi observa una finestra emmarcada amb maó a la planta baixa, i una finestra emmarcada amb brancals de pedra treballada i llinda de maó al primer pis.
  La façana sud-oest forma dues meitats, quedant la de la dreta ocupada pel gran cobert que també té sortida a la façana principal. A la resta s'observa una obertura apaïsada emmarcada amb brancals de maó i llinda de fusta i una finestra emmarcada amb maó a la planta baixa, i una obertura reformada amb brancals de pedra treballada i llinda de fusta al primer pis.

  El topònim Jutglar sota la forma Gugulares apareix documentat l'any 984, en una donació que fan uns particulars, d'una peça de terra prop de Santa Creu (Sancta Crucis), a l'església de Sant Pere de Vic.

  MASRAMON, Ramon (1990). El Lluçanès Central. Història de la baronia de Lluçà. Ajuntament de Prats de Lluçanès.