Caseta del Seguer
Figaró-Montmany

  Vallès Oriental
  Vall de Vallcàrquera. Camí Tagamanent
  Emplaçament
  Camí del Figaró a Castellseguer, pista a mà dreta amb una tanca.

  Coordenades:

  41.72926
  2.28067
  440175
  4619967
  Número de fitxa
  08134-223
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Modern
  Contemporani
  Segle
  XVII-XIX
  Estat de conservació
  Dolent
  La neteja i desbrossament de la finca han permès visualitzar aquestes estructures que estaven totalment cobertes de vegetació.
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Difícil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  Ref. cad.: 002A00111
  Autor de la fitxa
  Anna M. Gómez Bach

  Es conserven poques parts de la casa, ja que, com d'altres masies del terme, va restar abandonada i en aquest cas no s'ha reutilitzat com habitatge. Testimoni de l'antic mas són les parets mestres i mitgeres que delimiten una construcció de planta rectangular. L'altura de les parets conservades i la situació dels encaixos de les bigues de fusta semblen indicar que la construcció tenia planta baixa, un primer pis i golfes. La masia presenta nombroses reformes que s'observen als paraments. La planta baixa està coberta de runa i l'observació només es podria fer si es portés a terme una excavació arqueològica. A la part posterior, hi ha una estructura circular, avui reblerta fins dalt, i que podria ser el forn de la casa. A ponent i extramurs s'observen restes d'estructures destinades a un possible pou.

  La història d'aquest edifici s'ha de relacionar amb la del gran casal Castellseguer de Tagamanent, el qual encara n'és propietat. Es coneix molt poc d'aquest mas i de la seva evolució ja que el topònim no apareix en la documentació habitual ni en els diversos fogatges de 1497 i els del segle XVI del Vallès Oriental, i aquest fet ens fa pensar que es tracta d'una petita masoveria annexa al mas Castellseguer. Actualment és es troba en estat ruinós i sense coberta i tot i que els paraments actuals no ens aporten gaire informació segurament es tracta d'una construcció d'època moderna construïda en un moment indeterminat del segles XVII i XVIII. Aquesta estructura va patir importants modificacions en el moment de desdoblament de propietats esdevenint masoveria.

  OLIVER, J. 2000. Història de Figaró-Montmany. Vol. 1: Figaró abans de ser-ho, Ajuntament de Figaró-Montmany.