Casa Nova de Merola Puig-reig

Berguedà
Merola
De la ctra. C-16 al km 78 aprox. agafar camí de Merola i seguir a N-W i N 1,5 km aprox.

Coordenades:

41.94624
1.86611
406014
4644429
08175-263
Patrimoni immoble
Edifici
Modern
Popular
XVIII-XX
Regular
Façanes, coberta i tancaments en estat precari.
Inexistent
Fàcil
Residencial
Privada
Ref. Cad.:08174A00800052000HH
Rosa Serra Rotés i Jordi Piñero

Casa de pagès força modificada, que conserva l'estructura originària feta de pedra amb diversos afegits. El cos originari (probablement del segle XVIII) és a ponent, i ha estat sobrealçat i allargat amb un nou cos a llevant. L'edifici té planta baixa més un pis, al qual s'hi ha afegit un segons pis, fet amb murs de maó, mentre que els murs de façanes de les plantes inferiors es conserven de pedra. La coberta és a doble vessant amb el carener paral·lel a la façana. El portal principal és fet amb brancals de pedra i llinda de fusta. La resta d'obertures són irregulars, algunes a la façana posterior amb llindes i escopidors. Els baixos de la construcció antiga conserven una volta de pedra. El cos de llevant també ha estat sobrealçat amb obra de maó i un balcó davanter. Al costat est hi ha un cobert de pedra, sense teulada, que també s'ha sobrealçat amb maó. A prop d'aquest hi ha un altre cobert de pedra reconstruït.

Es conserva l'arxiu particular

Tal com el seu nom indica, es tracta d'una casa de pagès de construcció relativament recent (probablement del segle XVIII). Al final del segle XIX els propietaris ja eren la família Flotats i tenien diverses cases. Al segle XX les modificacions de l'immoble han estat importants: sobrealçament dels dos cossos, el més recent el de llevant, a la dècada de 1950 i 60. En aquesta època també es construí una gran nau per acollir una granja i s'adquirí la casa i la finca de cal Roig, actualment en ruïnes.

SERRA, Rosa. Aproximació a la historia de Puig-reig, Manresa 1982
AADD. (2011). Pla d'ordenació urbanística municipal. Catàleg de masies i cases rurals. Ajuntament de Puig-reig. Fitxa 3.15
SERRA, Rosa; MIRALDA, Jordi (1990). Merola, un poble. Associació Cultural Esplai; Comissió Caminada Popular.