Casa José Gómez
Sant Hipòlit de Voltregà

    Osona
    Carrer Major, 20
    Emplaçament
    Al tram final del carrer Major, orientada a la plaça de Pompeu Fabra
    520m

    Coordenades:

    42.01459
    2.23562
    436710
    4651679
    Número de fitxa
    08215 - 65
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Modern
    Popular
    Segle
    XVIII
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    Ref. Cad.: 6819314DG3561N
    Autoria de la fitxa
    Adriana Geladó Prat

    Edifici entre mitgeres de planta rectangular, reformat i amb pati posterior. Presenta una coberta de teula aràb de dos vessants, amb el carener paral·lel a la façana principal i un ràfec ceràmic sostingut amb una successió de llates i mènsules de fusta. Està distribuït en planta baixa i dos pisos, amb la façana principal orientada al sud-est. La planta baixa compta amb dos portals rectangulars d'accés a l'interior, un pel pas de persones i l'altre pels vehicles. El principal està protegit amb una reixa de ferro superior emmarcada en fusta, mentre que el de vehicles està emmarcat amb un aplacat de pedra restituït i disposat a mode de carreus. Del primer pis destaca un finestral rectangular amb els brancals bastits amb carreus de pedra i la llinda plana monolítica gravada amb l'any 1769 i una creu central damunt del calvari. Té sortida a un balcó simple amb la llosana d'obra arrebossada i una barana de ferro treballat. Al seu costat hi ha una finestra rectangular amb l'emmarcament arrebossat amb el mateix revestiment que cobreix la resta del parament i l'ampit de pedra motllurat. A la segona planta s'hi obre una finestra simple i una altra de balconera, ambdues protegides amb baranes de ferro (la de la finestra, decorada). La façana presenta un revestiment arrebossat i pintat de color caldera.

    Altres noms relacionats amb l'edifici: can Lel.

    L'edifici era conegut amb el nom de can Lel en referència a l'hereu de la família, de nom Miquel. El sobrenom Lel seria conseqüència del nom afectuós amb el que es referien a aquest personatge. Alhora, amb aquest mateix sobrenom també es coneixia una fusteria que hi havia al davant de la font de la Mare de Déu del Roser, actualment desapareguda.

    ANGLADA I ARBOIX, Emília (2008). Noms propis del Voltreganès. Vic: Eumo Editorial, Centre d'Estudis del Voltreganès, p. 71.
    SERVEIS TÈCNICS MUNICIPALS (2019). "Catàleg de béns a protegir". Pla d'Ordenació Urbanística Municipal de Sant Hipòlit de Voltregà. Document per a l'aprovació definitiva, setembre 2019. Codi identificador: 08.11.EA.