Casa Nicolàs Mata
Sant Hipòlit de Voltregà

Carrer Major, 22
    Al tram final del carrer Major, orientada a la plaça de Pompeu Fabra

Adriana Geladó Prat

Edifici entre mitgeres de planta rectangular, reformat i amb pati posterior. Presenta una coberta de teula aràb de dos vessants, amb el carener paral·lel a la façana principal i un ràfec ceràmic sostingut amb mènsules de fusta. Està distribuït en planta baixa i dos pisos, amb la façana principal orientada al sud-est. Totes les obertures són rectangulars i tenen els emmarcaments arrebossats amb el mateix revestiment que cobreix la resta del parament, exceptuant la finestra del primer pis. Aquesta obertura ha estat reformada i presenta els brancals bastits amb carreus de pedra i la llinda plana gravada amb un baix relleu apuntat amb una flor central. La planta baixa compta amb un portal d'accés a l'interior i una finestra simple, mentre que al nivell superior hi ha dues finestres de dimensions més petites. La façana presenta un revestiment arrebossat i pintat de color groc, amb un sòcol d'aplacat de pedra a la planta baixa.

Altres noms relacionats amb l'edifici: can Trompet.

L'edifici, que originàriament era propietat de la família de Miquel Valentí i Selvas, és coneguda amb el nom de can Trompet des del segle XIX. La casualitat va fer que, a mitjans del segle XX, el fill d'en Miquel, de nom Josep, toqués la trompeta a les tres formacions musicals que hi havia a Sant Hipòlit en aquella època: la Fòlies Jazz, Els Angelets i La Principal.