Carrer Santa Maria, 14-16
Santa Perpètua de Mogoda

    Vallès Occidental
    Carrer Santa Maria, 14-16, Carrer Anselm Clavé, 1 (Santa Perpètua de Mogoda)
    Emplaçament
    Nucli històric

    Coordenades:

    41.53488
    2.17889
    431504
    4598462
    Número de fitxa
    08260 - 90
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Jaciment arqueològic
    Prehistòric
    Edats dels Metalls
    Antic
    Romà
    Medieval
    Modern
    Segle
    -XIII/XVII
    Estat de conservació
    Regular
    No es veu res. Destruït o només tapat.
    Protecció
    Legal
    Bé catalogat
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    si, CCAA, n. 18103
    Accés
    Fàcil
    Sense ús
    Titularitat
    Privada
    Ref. Cad: 1687603DF3918N
    Autoria de la fitxa
    Goretti Vila i Fàbregas

    El jaciment Carrer santa Maria, 14-16 es va localitzar el 2007 quan es va dur a terme una intervenció arqueològica al solar esmentat amb motiu de la construcció d'un nou edifici. Aquest solar està situat en el nucli històric de Santa Perpètua de Mogoda.
    Es van documentar diverses fosses d'enterrament amb restes humanes i fosses d'emmagatzematge tipus sitja. Aquestes estructures eren retalls excavats en el terreny natural de tipologies diverses, generalment de planta circular i de dimensions variables amb uns diàmetres entre un i dos metres i unes fondàries entre 50cm i 2m.
    Per altra banda es va documentar parts de murs fets de còdols lligats amb argila, probablement d'època medieval i alguns fets amb pedra i morter d'època moderna (segles XVI-XVII). Es poden diferenciar diverses fases cronològiques: Fase I: Bronze i Ferro (-1300-800aC). Es va localitzar un paleocanal o rasa antròpica amb les parets en forma de U i amb presència de material ceràmic i lític en el seu estrat de rebliment. Aquest travessa el solar d'oest a est en uns 15m de llargada i una amplada de 1,5m.
    Fase II: Època romana (segles I - IIdC), estrat que ocupa la majoria de l'extensió del solar i que podria haver-se realitzat per anivellar el terreny amb material i terres aportades d'un altre lloc, segurament d'un establiment proper d'època imperial. En aquest estrat és on hi havia retallades la majoria de les fosses de la necròpolis altmedieval del segle XI-XII.
    Fase III: Altmedieval (segles XI-XII). Es va documentar part de la necròpolis que estaria associada a l'església parroquial. Es van localitzar 19 enterraments, alguns dels quals estaven parcialment afectats a causa de les accions realitzades en èpoques posteriors que van seccionar en part alguns dels esquelets.
    Fase IV: Altmedieval (segles XII-XIII). Es va documentar una àrea de sagrera, àmbits d'habitació i magatzem. Es van localitzar 10 sitges de planta circular i un perfil bitroncocònic amb el fons lleugerament còncau i un pou d'aigua formant part dels habitatges de la sagrera eclesiàstica. També d'aquesta època es van trobar dos forats de pal que tindrien la funció de suport d'alguna estructura aèria de cobriment relacionada amb la zona d'emmagatzematge.
    Fase V: Època baixmedieval (segles XIV-XV), d'aquesta fase es va localitzar un retall a l'oest del solar reblert amb material del segle XIV que tallava varis esquelets. Aquest retall va proporcionar gran quantitat de material arqueològic, sobretot ceràmica. D'aquesta fase també es va trobar un mur de pedra seca al costat sud-est del solar.
    Fase VI: Època moderna (segles XVI-XVIII), construcció d'un gran canal, restes constructives de pedra i morter i estructures agrícoles. Es van documentar dues habitacions situades a la part est del solar, una base de premsa de vi situada dins d'una de les habitacions del cos afegit del casal.

    Actualment el solar no està edificat.

    SERVEI D'ARQUEOLOGIA DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA. (2009). Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Santa Perpètua de Mogoda (Vallès Occidental).