Carrer Mossèn Camil, 4
Santa Perpètua de Mogoda

    Vallès Occidental
    C/Mossèn Camil, 4; - C/Joan Fivaller (Santa Perpètua de Mogoda)
    Emplaçament
    Casc antic, prop església parroquial

    Coordenades:

    41.53524
    2.1795
    431556
    4598502
    Número de fitxa
    08260 - 91
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Jaciment arqueològic
    Antic
    Romà
    Modern
    Contemporani
    Segle
    I/XVIII
    Estat de conservació
    Regular
    Encara es veuen restes arqueològiques.
    Protecció
    Legal
    Pla d'ordenació, Pla Especial Protecció Patrimoni
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    si, CCAA, n. 18183
    Accés
    Fàcil
    Sense ús
    Titularitat
    Privada
    Ref. Cad: 1787211DF3918N
    Autoria de la fitxa
    Goretti Vila i Fàbregas

    El jaciment carrer Mossèn Camil Rossell, 4 es troba situat en un solar situat en una de les àrees d'expectativa arqueològica del Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic de Santa Perpètua de Mogoda. Aquesta àrea es troba dins una zona més gran senyalitzada com "assentaments de Santa Perpètua de Mogoda", i la realització de qualsevol obra en aquestes àrees necessita d'un seguiment arqueològic. És per això que en novembre de 2006 s'inicià una intervenció arqueològica preventiva en aquest solar per tal de determinar la presència o no de restes arqueològiques i la seva afectació per les obres.
    Els treballs es van dur a terme en tres fases. La presència de nivells i estructures amb interès arqueològic d'època romana va ser confirmada per l'excavació. Un dels primers elements en ser identificats va ser una sitja d'època moderna. El conjunt d'unitats estratigràfiques d'època romana es trobava cobert per una capa d'època moderna i l'element més significatiu localitzat en la intervenció és una estructura murària d'època romana que creua el solar i continua per ambdós costats. Aquest mur o fonamentació podria estar relacionat amb tres forats de pal situats a escassa distància de l'estructura. Possiblement del mateix moment cronològic s'han documentat dues petites capes de calç que haurien format part d'un nivell de circulació més extens.
    Pel que fa als materials localitzats, la majoria són restes de material constructiu, sobretot teules i un tipus de maó massís de terra cuita o tovot cuit.
    La cronologia proposada per al jaciment pels directors de l'excavació és d'una ocupació en el segle I, en base a la localització de dos fragments d'àmfora tarraconense (Pascual 1 i Dressel 2/4) i de terra Sigil·lada Sudgàl·lica. En un estrat d'enderroc es van detectar diverses capes; degut al tipus de restes es pot afirmar que com a mínim els dos estrats inferiors semblen estar directament relacionats amb les restes d'un possible forn (terres rubefactades, escòries i maons de terra cuita, cuits posteriorment a la seva col·locació). En aquesta zona també s'hi documenten dos nivells de circulació, de factura poc acurada, possiblement tan sols per adequar la zona més immediata a l'estructura (possible forn). Una altra estructura localitzada és un pou o estructura similar, situat en la meitat nord del solar i tocant el límit amb el carrer Joan Fiveller, es considera pertanyent a la casa enderrocada recentment, per tant, d'època contemporània.

    Solar no construït.
    Cronologia: Època romana: IdC. Moderna: Segles XVII-XVIII.

    AJUNTAMENT DE SANTA PERPÈTUA DE MOGODA (1996). Pla Especial de Protecció del Patrimoni arquitectònic de Santa Perpètua de Mogoda. Text refós novembre de 1996. Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda. Obres públiques i urbanisme.

    SERVEI D'ARQUEOLOGIA DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA. (2009). Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Santa Perpètua de Mogoda (Vallès Occidental).