Carrer del Pont
Sant Joan de Vilatorrada

    Bages
    Sant Joan de Vilatorrada
    Emplaçament
    c/del Pont nº 20 i 29 i 2 i 11.Entre els c/ Major c/Vilaseca (Sant Joan de Vilatorrada)

    Coordenades:

    41.74577
    1.80643
    400758
    4622238
    Número de fitxa
    08218-89
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Conjunt arquitectònic
    Contemporani
    Popular
    Segle
    XIX-XX
    Estat de conservació
    Regular
    L'estat de conservació de les cases depèn de l'ús que han tingut els últims anys. Moltes d'elles després de ser abandonades han entrat en un estat de degradació considerable.
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    Autoria de la fitxa
    Arqueociència S.C. SL (Raquel Valdenebro)

    Conjunt arquitectònic format pel grup de cases que s'alineen a ambdues bandes del carrer anomenat del Pont. Es tracta d'un dels carrers més antics de la població orientant en sentit E-O ascendent des del pont petit que travessa el riu Cardener. Mentre que el cantó Est del carrer a tocar del riu és ocupat per les dependències de la fàbrica Borràs a una banda i modernes edificacions a l'altra, el grup de cases històriques es troben des de la cruïlla amb el carrer Vilaseca fins la cruïlla amb el carrer Major i carrer Sant Mateu. Mentre que el grup de cases de la banda de migdia es manté quasi bé en la seva totalitat original, la línia de cases del nord ha anat canviant successivament barrejant-se edificis antics i moderns. Entre les cases d'aquest tram del carrer del Pont destaca el nº 20 (Cal Cantamisses) construïda principis del segle XX. També destaca el nº 29 construïda en mur de maçoneria amb planta baixa i primer pis i finestres reforçades en maó. També són d'aquest període i d'aquesta tipologia les cases nº 23, 16 i 15. Destaquen al principi del carrer el nº 2 (Cal Sastret) i el nº 11 (Cal Torras) com a cases de més entitat i volum. Es tracta de cases cantoneres construïdes a principis del segle XX, entre 1900 i 1910, formades per planta baixa, primer i segon pis i golfes. Totes dues amb portals i finestrals oberts a la banda del carrer del Pont i del carrer Vilaseca.

    No tot l'espai del carrer era ocupat per cases, així, és coneguda l'existència d'un forn de totxos a l'espai ocupat pel solar ubicat al costat de la casa de Calcantamisses (carrer del Pont, 20) . La casa del carrer del Pont nº 29 encara conserva les primitives tines.

    El carrer del Pont és un dels carrers històrics que neix a finals del segle XIX com a conseqüència de la concentració humana que el funcionament de les fàbriques tèxtils (Borràs, Burés i Gallifa) estava produint. La seva orientació (perpendicular al riu i a la resta de carrers que neixin en aquells moments) respon a l'existència tradicional del pont, conegut com a Pont Petit, que permetia travessar el riu Cardener i contactar la vila amb la carretera de Cardona. El carrer doncs, constituïa una prolongació natural d'aquesta via de comunicació. Bona part de les cases del carrer són construïdes entre el 1900 i 1904, és el cas de les dues cases que avui tenen entrada pel carrer Vilaseca, la nº 31 i nº 33, encara que algunes altres de la banda de cases de migdia són més antigues. El 1905, al Registre Fiscal d'Edificis deixa constància de què en aquells moments existien ja al carrer del Pont un total de quinze cases en el tram entre el carrer Vilaseca i el carrer Major (SOLANELLES,1999). El 1917 l'Ajuntament de la vila va aprovar les obres d'urbanització i de construcció de voreres d'aquest carrer i del carrer del Riu, per tractar-se dels dos carrers més transitats del poble (SOLANELLES,1999) .El creixement urbanístic posterior va acabar d'omplir els buits del carrer amb noves construccions durant els anys vint i trenta del segle XX..

    AA.DD.(1984), Recopilació de la història del municipi de Sant Joan de Vilatorrada. Sant Joan de Vilatorrada. CASTELLANA N.(1989), Història de la casa de Cal Bisbe de Sant Joan de Vilatorrada. Sant Joan de Vilatorrada. COMAS I CLOSAS F(1988), Sant Joan de Vilatorrada. Història del Bages. Vol II. Ed. Parcir. Manresa. Pàgs.379-402. MESTRES I ANGLA F(1988), Manresa i la seva rodalia. Sant Joan de Vilatorrada. Generalitat de Catalunya, Dep. Política Territorial i Obras Públicas. Barcelona.