Carrer de Pinós Granollers

Vallès Oriental
Carrer de Pinós, 08400-GRANOLLERS
A la zona d'eixampla de Granollers

Coordenades:

41.6103
2.29175
440988
4606752
08096-211
Patrimoni immoble
Conjunt arquitectònic
Contemporani
Modernisme
Popular
Dolent
Necessita algunes actuacions de millora
Inexistent
Fàcil
Residencial
Privada
Diversos
ARQUEOCIÈNCIA - J. M. Huélamo

Aquest carrer forma part de l'eixampla granollerí en la seva part desenvolupada cap el cantó NE del nucli medieval, prop de la via del tren de França. Aquestes, com altres cases construïdes entre finals del segle XIX i el primer terç del segle XX eren edificis senzills, habitats majoritàmiament per obrers, construïdes entre mitgeres, de planta baixa, generalment amb una eixida posterior per al pou i safareig i algunes flors. Pel que fa al seu aspecte presenten ja una estètica urbana,. En alguns casos, es poden veure elements decoratius, com relleus ceràmics o altres, seguint les modes estètiques del moment. Els edificis que tenen algun interès patrimonial són els següents: 3, (edifici de tipologia tradicional) 19, (edifici de tipologia tradicional ) 21 (edifici de tipologia tradicional de planta baixa d'estil modernista)

Fins al 1880, les edificacions s'estenen al sud pel carrer de Ricomà fins a la Creu de Palou, al nord fins la plaça de la Muntanya entorn a la fàbrica de la Font, i a Llevant, entre la nova carretera de Vic i l'antic traçat, i l'estació vella de França. Les línies paral·leles al nord i al sud s'inicien el 1862-63 amb la construcció de la fàbrica de Can Piñol i les primeres cases del carrer d'en Prim, i el 1866 es projecta el carrer de Ricomà, obert el 1872 (BAULIES, 1986b)..

BAULIES I CORTAL, Jordi (1986b) "La industrialització de la vila i la ciutat moderna", Estudis de Granollers i del Vallés Oriental, Núm. 1, Aproximació al medi natural i a la història de Granollers, pp. 65-76 Granollers: Servei Municipal de Cultura.