Carrer de Marià Sans
Granollers
Ubicació
Coordenades:
Classificació
Descripció
Petit carrer de l'eixample granollerí que va des de la plaça de Barangè, ran de la Fonda Europa, fins al carrer de l'Enginyer. Es coneix popularment com el carrer "d'en Sants". Hi predomina un tipus de casa popular del segle XIX, entre mitgeres, de planta baixa i pis, al costat de cases de veïns més grans. Els números que s'han inventariat corresponen a les següents localitzacions:
Números SENARS: 13 (tipologia tradicional urbana de planta baixa i pis), 15 (casa de veïns amb elements que recorden l'obra de Raspall).
Números PARELLS: 4 (1890, trasera de Policlínica del Vallès), 18 (tipologia tradicional urbana de planta baixa i pis), 20 (resulta d'interès la reixa decorada), 24 (resulten interessants les reixes i els esgrafiats), 28 (1877, porta de pedra).
Història
L’eixample de Granollers es va configurar sobretot a la segona meitat del segle XIX. La carretera va substituir l'antic camí Ral l'any 1848 i el ferrocarril va arribar el 23 de juliol de 1854. La segona línia de ferrocarril va arribar a Granollers el 1875. Fins al 1880 les edificacions s'estenien al sud pel carrer de Ricomà fins a la Creu de Palou, al nord fins la plaça de la Muntanya entorn a la fàbrica de la Font, i a Llevant, entre la nova carretera de Vic i l'antic traçat, i l'estació vella de França. Les línies paral·leles al nord i al sud es van iniciar entre 1862-63 amb la construcció de la fàbrica de Can Piñol i les primeres cases del carrer d'en Prim.
L'any 1880 Marià Sans portà l'aigua a la vila de Granollers. En aquest carrer, a les encavallades dels segles XIX-XX hi havia el cafè d'en Sala, on es ballà molts anys i hi tingueren estatge moltes societats, fins que s'hi instal·là la Cambra Agrícola del Vallès. Davant de can Sala, a on hi havia un cafè i un cinema- es trobaven uns corrals, on en Valero, negociant barceloní, l'any 1905 hi aixecà una barraca i hi instal·là el primer cinema, i més tard en Ramoneda hi féu construir el Majestic.
La resta del carrer d'en Sans eren la casa de la família Pibernat, construïda el 1914, en la qual hi ha la Policlínica del Vallès, la fusteria de n'Agustí Margarit i l'era d'en Biluia (GARREL, 1960).
Bibliografia
GARCIA-PEY, Enric (1990). "Recull onomàstic de Granollers: Motius, topònims, nomenclatura", a Estudis de Granollers i del Vallès Oriental, Núm. 3, Granollers, Ajuntament de Granollers.
GARRELL I ALSINA, Amador (1960). Granollers, vila oberta, Granollers, Gràfiques Garrell.