Carena de cal Passada
Els Prats de Rei

    Anoia
    Carena de cal Passada
    Emplaçament
    En un context de bosc i camps de conreu i als peus d'un camí rural.
    755

    Coordenades:

    41.68972
    1.57901
    381746
    4616303
    Número de fitxa
    08170-21
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Jaciment arqueològic
    Modern
    Contemporani
    Estat de conservació
    Dolent
    Està parcialment destruït i molt desfigurat.
    Protecció
    Inexistent
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    Sí, CC.AA 4804
    Accés
    Fàcil
    Sense ús
    Titularitat
    Privada
    08169A013000080000IG
    Autoria de la fitxa
    Jordina Sales Carbonell

    Al punt on la carena de cal Passada comença el seu descens cap a la banda de migdia, al peu d'uns marges de conreu i al costat oriental d'un camí rural que comunica les masies de cal Passada i l'Hostal Vell, es localitza una estructura de difícil classificació tant tipològica com cronològica.
    Es tracta d'una construcció a base de pedres com a únic material apreciable que aprofita l'esquerda que hi ha entre l'aflorament d'una gran roca arenisca i una segona roca despresa. Aquesta esquerda acaba formant un estret passadís que en un moment indeterminat es cobreix, protegeix i se'n completen les parets amb altres roques irregulars de diferents mides. El cobriment, arquitravat, és a base de tres grans lloses planes de no gaire gruix, amb longituds d'entre 1'05 i 1'25 m. L'alçada interior màxima amb prou feines arriba a 1 m, així que es fa impossible encabir-hi una persona dreta. Al costat exterior nord-est, les roques naturals que conformen la base de l'estructura van ser posades completament al descobert en un moment indeterminat i parcialment repicades amb la finalitat d'excavar-hi un espai ovalat d'uns 20 cm de diàmetre i de funció desconeguda. En una de les parets interiors hi ha una espècie de fornícula o armariet fet molt toscament, que potser seria emprat per dipositar-hi un sistema d'il·luminació (lampareta d'oli, espelma, etc.). L'accés es realitza pel costat sud-oest mitjançant una entrada de 1'80 m d'alçada amb forma troncocònica invertida, de tal manera que l'amplada de la part inferior és de 40 cm mentre que a la part superior és de 90.
    No es coneixen paral·lels similars a aquesta singular estructura, que molt probablement sigui un senzill refugi de pastors o un petit aixopluc agrícola per guardar eines, que es va realitzar amb els materials de la zona i al marge del sistema tradicional de construcció de barraques de pedra seca tant típic de la comarca.

    Pels voltants d'aquesta carena, i ja dins de termes municipals diferents a Els prats de Rei, s'han localitzat comptadors d'ovelles i altres estructures d'època moderna/contemporània fetes amb grans roques de la zona que per la seva tècnica constructiva recorden a l'estructura que aquí es descriu. Per tant, cal emmarcar l'estructura de la carena de cal Passada dins el context d'un territori tradicionalment agrícola-ramader que havia sobreviscut fins fa uns decennis en aquesta zona d'una manera intensa i extensiva, però que avui està en la seva major part desaparegut o, quant menys, totalment transformat.
    Aquest element va ser inclòs a l'Inventari del Patrimoni Arqueològic de Catalunya l'any 1991 i allà s'indica que l'interior de l'estructura havia estat rebaixada recentment. No hi ha notícia de la recollida de materials arqueològics superficials al seu voltant.

    -COBERÓ FARRÉS, Montserrat; SERRA GARCÍA, Josep (1991): 'Carena de cal Passada', Els Prats de Rei (Anoia). Inventari del Patrimoni Arqueològic i Paleontològic de Catalunya.