Cap-grossos de Perafita
Perafita

  Osona
  Nuclli urbà de Perafita. Perafita

  Coordenades:

  42.04198
  2.10688
  426082
  4654823
  Número de fitxa
  08160-100
  Patrimoni moble
  Tipologia
  Objecte
  Contemporani
  Segle
  XXI
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Física
  Accés
  Restringit
  Lúdic
  Titularitat
  Pública
  La Coordinadora. C. Major, 4. 08589. Perafita
  Autoria de la fitxa
  Jordi Compte i Marta Homs

  Els cap-grossos de Perafita són quatre figures de caràcter festiu creades pel jovent del poble l'any 2005. El procés de construcció va tenir cinc parts: primer es van fer els esboços, aleshores es va donar forma al cap-gros amb cartró, paper i fang; el següent pas va ser cobrir les escultures amb guix per a obtenir un motlle i d'aquí es va passar la forma als motlles de cartró-pedra. L´´ultim pas va ser el de polir i pintar els cap-grossos definint d'aquesta manera els personatges.
  Un dels cap-grossos s'anomena el Murri, i és una versió d'un bust dedicat a aquest personatge que es conserva a la seu de l'Ajuntament. Va vestit amb barretina.
  Un altre dels cap-grossos és conegut com el Guarà, i simbolitza un burro català.
  Un tercer és conegut com el Flores, un personatge del poble que tenia molta relació amb el jovent.
  L'últim dels cap-grossos és el menys prototípic ja que compta amb tres cares, alguna de les quals no realista . És anomenat per la mateixa colla que els va crear com "el cul de mona", no representa nigú en concret i és l'únic personatge femení entre els cap-grossos.

  Els cap-grossos de Perafita van ser creats per una colla de jovent del poble a través d'un curs del programa Festcat, l'any 2005. Fins al moment han actuat cada any durant la festa Major i les festes de la Candelera de Perafita, i han sortit en comptades ocasions pels pobles del voltant (Santa Creu de Jutglar).