Can Vinyals III
Santa Perpètua de Mogoda

    Vallès Occidental
    C/ Ramon Berenguer I, C/Guifré el Pelós (Polígon Industrial de Can Vinyals)

    Coordenades:

    41.53507
    2.16272
    430156
    4598496
    Número de fitxa
    08260-74
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Jaciment arqueològic
    Prehistòric
    Neolític
    Edats dels Metalls
    Antic
    Ibèric
    Romà
    Segle
    -LX/V
    Estat de conservació
    Dolent
    Destruït
    Protecció
    Legal
    Pla Especial Protecció Patrimoni Arquitectònic
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    si, CCAA, n. 12237
    Accés
    Fàcil
    Productiu
    Titularitat
    Privada
    Varis propietaris
    Autoria de la fitxa
    Goretti Vila i Fàbregas

    El jaciment de Can Vinyals III es troba dins el polígon industrial de Can Vinyals, en els terrenys actualment ocupats per una nau de l'empresa VALEO.
    Entre els mesos de novembre i desembre de 1997 es van realitzar uns treballs de prospecció i excavació arqueològica d'urgència al polígon industrial de Can Vinyals en la parcel·la situada entre els carrers de Ramon Berenguer I i de Guifré el Pelós, a l'extrem sud de l'illa que conformen els dos carrers esmentat anteriorment i els carrers de Jaume I el Conqueridor i de Roger de Flor. Durant aquesta intervenció es van localitzar i documentar 5 possibles estructures arqueològiques:
    CV4: durant el control arqueològic dels rebaixos fou identificada com una possible cabana de planta ovalada, encaixada al subsòl natural. Aquesta estructura va ser destruïda quasi per complet per acció de la màquina excavadora, conservant-ne únicament dues petites depressions corresponents al fons de la possible cabana. Les restes ceràmiques recuperades no presenten característiques que permetin adscriure-les a un període crono-cultural concret. Només el fet de ser fetes a mà, de presentar les superfícies llises sense decoració, i la presència d'un fragment amb un mugró aplicat, permet de situar-les entre el neolític i els inicis de l'edat del bronze, sense més precisió.
    CV5: identificada en el moment de la seva localització com un possible fons de cabana d'època iberoromana, de planta ovalada d'uns 4 2 2,5m, secció irregular, fons còncau, i una fondària de 10cm. Només es va recuperar material en superfície corresponent a un fragment de pivot d'àmfora i alguns fragments rodats de ceràmica comuna ibèrica.
    CV6: correspon al fons molt arrasat d´una estructura excavada al subsòl del tipus sitja o coberta, de planta circular d'uns 85 cm de diàmetre, fons còncau i una fondària de 8cm. No va proporcionar material arqueològic durant el procés d'excavació.
    CV7: Correspon al fons molt arrasat d'una estructura excavada al subsòl de planta circular d'uns 50cm de diàmetre, fons còncau irregular i una fondària de 7cm. Només es van recollir algun fragment de ceràmica a mà durant la prospecció.
    CV8: Correspon al fons d'una estructura d'emmagatzematge o sitja de planta circular de 130 cm de diàmetre, parets de tendència còncava, fons pla i una fondària de 35cm. Al seu interior es va recuperar material constructiu romà, especialment fragments de dòlia i tègula, un fragment de molí circular i diverses pedres.
    Posteriorment, durant un seguiment realitzat entre el 23 de març i el 3 d'abril del 2000 a l'extrem sud d'aquesta mateixa parcel·la es localitzà una sitja excavada al subsòl natural. Era de planta circular amb un diàmetre superior de 110cm, amb una fondària conservada de 84cm. Entre la pasta de ceràmica recuperada es troben varis fragments informes de ceràmica comuna grisa d'època ibèrica, diversos fragments i una nansa de pasta de sandvitx que correspondrien a una gerra, part d'un recipient pertanyent a la vora i el cos d'una olla feta a mà que presenta decoració feta a base d'un cordó aplicat amb impressions digitals al voltant del coll. A partir del material ceràmic pot determinar-se que la sitja correspon a època ibèrica, amb restes ceràmiques de tradició corresponent al bronze final..

    El jaciment es troba dins de l'àrea d'expectativa arqueològica esmentada com a Carena de la Serra de Can Sabau al Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic de Santa Perpètua de Mogoda.

    A finals de 1977 es va trobar un enterrament neolític, al llom de la Carena de la Serra de Can Sabau, a la part nord de la carretera de Sabadell a Mollet (B-140).

    TRESSERRAS, J.J. (1998). Can Vinyals (Santa Perpètua de Mogoda, Vallès Oriental). Anàlisi arqueobotànica: macrorestes (llavors) i microrestes (fitòlits i midons). Inèdit.